KRO, NCRV en Vara willen hun succesvolle amusementsprogramma’s zoals Ook dat nog, Spoorloos en Zo vader zo zoon niet afstaan aan het nieuw te vormen ‘pretnet’ Nederland 2. Hiermee dreigt het plan van de NOS Nederland 1, 2 en 3 meer kleur en profiel te geven, op voorhand te mislukken.
De grotere herkenbaarheid van de zenders moet de strijd met de commerciële stations gemakkelijker maken. Medio september bereikte de raad van bestuur van de NOS een moeizaam akkoord met de omroepen over de drie netten. Nederland 1 moet met ingang van september 2000 een ‘verdiepend’ net zijn met vertrouwde culturele waarden.
Nederland 2 is dan het pretnet, met veel sport en amusement. Nederland 3 blijft wat het is, een zender met een cultureel-progressieve inslag.
Afgesproken is dat de omroepen ten minste tweederde van hun programma’s via hun huidige net blijven uitzenden, maar dat zij voor het overige programma’s maken voor één van de andere netten, of bestaande programma’s daarnaar overplaatsen. In Hilversum spreekt men van ‘netoverschrijdend programmeren’.
Voor Nederland 2 moeten populaire amusementsprogramma’s worden overgeheveld. Bij de NCRV gaat het om Zo vader zo zoon, nu op Nederland 1, maar de netmanagers van beide zenders, Joop Daalmeijer en Bob Bremer, twisten erover. Daalmeijer vindt dat Zo vader zo zoon typisch bij het profiel van Nederland 1 hoort, want het familieprogramma overstijgt het platte amusement.
Voor de KRO doet zich met programma’s als Ook dat nog, Spoorloos en Het gevoel van… hetzelfde probleem voor. KRO-directeur T. Verlind: “Geen misverstand: Ook dat nog, Spoorloos, maar ook Toen was geluk heel gewoon blijven op Nederland 1. Het gevoel van… kan wel naar 2. Daar moet 2 het maar mee doen. Als KRO, Avro en NCRV hun succesnummers afstaan, gaat dat ten koste van Nederland 1. Dan nekken we onszelf en halen we het gestelde marktaandeel van dertien procent, wat toch al behoorlijk hoog is, helemaal niet.”
De Vara, die uitzendt op Nederland 3, heeft eerder al kenbaar gemaakt kijkcijferkanonnen als Lingo en Oppassen, eveneens potentiële Nederland-2-programma’s, voor het eigen net te willen reserveren.
Verlind vindt dat de vorming van het nieuwe Nederland 2 wel heel snel en gemakzuchtig op het bord wordt gelegd van de omroepen.
“Laat de raad van bestuur nog maar eens exacter aangeven wat hij nou precies met 2 wil. Ik vind dat de raad van bestuur te ambitieus is met het tempo waarin die zender moet worden gebouwd. Zo’n zender zet je niet in één jaar neer, daar heb je zeker drie jaar voor nodig.”
Bremer klampt zich vast aan ‘de positieve geluiden’ van de andere omroepen die hij om zich heen meent te horen. (FRANS VAN DEIJL/Parool)