In de Meerjarenbegroting 2002 – 2006 heeft de Publieke Omroep zijn prioriteiten voor de komende planperiode vastgelegd. Het belangrijkst blijven de ambities en de versterking van de programma’s voor de ‘traditionele’ media, radio en televisie. Verder wil de Publieke Omroep groeien naar een jaarlijks budget voor internet van ca. 60 miljoen gulden en is er de ambitie voor de invoering van een nieuws- en een cultuurzender. De financi?le ruimte maakt een gefaseerde start van een nieuwszender vanaf 2002 het meest waarschijnlijk. Deze moet in 2005 gegroeid zijn tot een 24 uur nieuwszender en zal dan jaarlijks ca. 40 miljoen kosten.
De plannen voor internet kennen twee belangrijke accenten. Om te beginnen zullen thematisch geori?nteerde portals worden ontwikkeld, die via de centrale site Omroep.nl worden ontsloten en die toegang bieden aan de door de omroepen gemaakte inhoud. De thema’s worden ontwikkeld op die terreinen waar de Publieke Omroep zich nu al onderscheidt zoals nieuws, cultuur, levensbeschouwing enz. De redactie van zo’n ‘portal’ wordt gevormd door die omroepen die aan de inhoud bijdragen. Verder zal de gidsfunctie van Omroep.nl worden uitgebreid, onder andere door de verdere uitbouw van de reeds bestaande Elektronische Programma Gids.
De plannen voor een nieuwszender passen binnen deze ontwikkeling naar thematische ordening. Een nieuwszender past ook bij uitstek op de weg naar een breedbandige omgeving, omdat op deze wijze een link met de nieuws portal op Omroep.nl wordt gelegd en hier daadwerkelijk een multimediaal aanbod ontstaat.
De plannen op het gebied van nieuwe media zijn goedgekeurd in de vergadering van de Raad van Toezicht van de Publieke Omroep op 24 september jl. en zullen worden voorgelegd aan de Staatssecretaris van OCenW. Hij zal zekerheid moeten bieden voor de financiering zonder dat dit ten koste gaat van de programma’s op radio en televisie.
De Meerjarenbegroting bevat dit jaar voor het eerst een programmatisch verslag over de ontwikkelingen op radio en televisie. Dit verslag – passend in het eerder ontwikkelde verantwoordingsbeleid – geeft antwoord op de vraag of de Publieke Omroep erin slaagt zijn programmatische ambities waar te maken.
In de vergadering van 24 september is eveneens gesproken over de ‘tussenstand’ na ??n jaar netprofilering. De Raad van Bestuur van de Publieke Omroep zal de Staatssecretaris van OCenW hierover informeren. In grote lijnen heerst er tevredenheid. Belangrijke verbetering wordt verwacht van het voorstel per omroep afspraken te maken voor een langere termijn dan ??n t.v.-seizoen. Dit stelt omroepen in staat zich meer te specialiseren, geeft een grotere zekerheid en biedt meer mogelijkheden het profiel te bewaken. Deze werkwijze zal in mei 2002 worden ge?valueerd. [M]