De publieke omroepen nemen het niet zo nauw met de mediawet. Ze moeten bepaalde percentages kunst, cultuur en informatie uitzenden en gaan daar te creatief mee om. De Tweede Kamer eist van staatssecretaris Van der Ploeg dat hij de nieuwe programma-indeling aanpakt. De comedy-serie The Nanny is in de nieuwe plannen van de publieke omroepen een cultureel programma. Andere voorbeelden zijn ER, Star trek en Cheers. Volgens de omroepen stuk voor stuk culturele programma’s.
De programma’s op Nederland 1, 2 en 3 moeten voldoen aan de specifieke eisen van de mediawet. De publieke omroepen zijn verplicht om 37,5 procent Kunst en Cultuur uit te zenden. 35 procent moet informatief zijn. En maximaal 25 procent mag verstrooiing – zeg maar entertainment – zijn. Door nu amusante programma’s onder Kunst en Cultuur te plaatsen, scoren de omroepen hogere kijkcijfers. En het is mogelijk dat ze daardoor meer entertainment uitzenden dan de bedoeling is.
De waakhond van de publieke omroepen, het commissariaat voor de media, is akkoord gegaan met de nieuwe programma indeling. Zo zijn de afspraken nou eenmaal gemaakt zegt het commissariaat.
De VVD is zeer verbaasd, A. Nicolaï: ,,ik begrijp niks van het commissariaat. Dit is nooit zo bedoeld, niet door de VVD en ook niet door de wetgever”. Er bestaat al langer onvrede over de programma-indeling van de publieke omroepen. Een voorbeeld: “Ook dat nog” is een kunst programma. En “Kopspijkers” ook… Een meerderheid in de tweede kamer pikt het niet langer. B. Bakker, kamerlid D66:,, Dit is Niet in de geest van de mediawet. Kunst mag wel amusant zijn, maar niet alle amusement is kunst”. Alle grote politieke partijen keuren de programma indeling af. Behalve de PvdA.
Staatsecretaris Van der Ploeg zei gisteravond in het tv-programma Barend en van Dorp dat hij geen problemen heeft met de programmering van de publieke omroepen. Volgende maand vergadert de Tweede Kamer over de media-begroting. De kamerleden verwachten een pittig debat met staatssecretaris van der Ploeg. (E / RTL Nieuws)