Aad van den Heuvel en Walter Etty presenteerden donderdag in Amsterdam hun geesteskind De Nieuwe Omroep. Die begint ook met ‘referendumradio’. De eerste leden hebben zich gemeld.
Dat waren de initiatiefnemers van De Nieuwe Omroep even vergeten: de nieuwe technologie. Behalve betrokkenheid bij de wereld, behalve de uitdaging om een vastgeroest omroepbestel op te frissen, is een nieuwe omroep ook een manier om met hulp van de technologie het contact te zoeken met de kijker. Daarom, lichtte Walter Etty gistermiddag in Amsterdam toe, hadden hij en Aad van den Heuvel de hulp ingeroepen van Thijs Chanowski, om de ‘derde zuil’ van DNO te duiden.
Chanowski, ooit bekend als producent van de Fabeltjeskrant, nu hoogleraar Multimedia aan de Universiteit van Amsterdam, was op de valreep ingehuurd om de bekendmaking van de geboorte van De Nieuwe Omroep in een technologisch kader te plaatsen. Chanowski sprak over breukvlakken in de geschiedenis. De Nieuwe Omroep staat op zo’n breukvlak, net als destijds de boekdrukkunst. “Het heeft toen heel lang geduurd voordat mensen begrepen wat die boekdrukkunst betekende”, wilde Chanowski onbegrip vóór zijn.
Van den Heuvel legde nog eens uit dat het plan voor een nieuwe omroep niet is geboren uit boosheid op de KRO. “Ik kom mezelf de afgelopen dagen in verschillende media tegen als een gefrustreerde KRO-man. Dat ben ik niet, ik blijf lid van die omroep. Maar ik maak me zorgen over het feit dat belangrijke zaken in de wereld slechts marginaal aan bod komen op tv.”
Van den Heuvel en Etty (oud-PvdA-wethouder van Amsterdam, nu organisatie-adviseur) moeten vóór 1 april 50.000 leden hebben om in aanmerking te komen voor zendtijd eind dit jaar. Etty liet een lijstje zien met de eerste leden. Myra Kho is de allereerste. Ze is lid van de programmastaf van Rotterdam Culturele hoofdstad 2001.
Machine
Etty: “We beginnen met referendum-radio. Belangrijke vraagstukken komen aan de orde, mensen mogen reageren en kunnen aan het einde stemmen. We willen een communicatiemachine zijn, een geldmachine is er al.”
DNO wil met hulp van organisaties voor goede doelen aan de slag. Zoals Amnesty, Greenpeace, de Nationale Postcode Loterij en Natuurbehoud. Sympathisanten daarvan worden gemakkelijk lid, verwachten Etty en Van den Heuvel. Maar niet elke organisatie zal de leden adviseren lid te worden van DNO.
Mediasocioloog Peter Hofstede gruwt van het hele initiatief. “Met geen tang aan te pakken, zó smerig vind ik het. De nieuwe omroep is gewoon een plan met een commerciële achtergrond. Onder het mom goede doelen te dienen wordt een grote witwasoperatie van postcodeloterijgelden uitgevoerd.”
VARA
Een oudgediende onder de omroepen, de VARA, heeft haar besluit om wel of niet in het publieke bestel te blijven intussen enkele weken uitgesteld. Volgens een woordvoerder is ‘meer tijd nodig voor de interne oriëntatie”. Het bestuur van de VARA heeft het uitstel besproken met de Raad van Bestuur van de NOS. Deze heeft daar volgens de VARA-woordvoerder ‘geen probleem’ mee. (Brabantsdagblad)