LOKALE OMROEP OVERTREEDT REGELS

Het Commissariaat van de Media (CvdM) stuurt binnenkort een brief naar de Stichting Lokale Omroep Velsen (SLOV) om opheldering te vragen over de financiële en bestuurlijke situatie. Er zijn volgens het controle- orgaan duidelijke aanwijzingen dat de SLOV niet voldoet aan de regels.

WEL NAMEN, MAAR GEEN LEDEN
Zo wil het Commissariaat weten hoe het zit met de verplichte ‘raad van toezicht’. Die moet fungeren als algemeen bestuur en een afspiegeling zijn van de Velsense samenleving. In 1997 is bij de aanvraag voor een verlenging van de zendvergunning een namenlijst van een ‘raad van toezicht’ ingediend. In feite is de raad van toezicht van de SLOV in 1995 echter volledig opgestapt uit onvrede met het dagelijks bestuur. Dat kon maar geen opheldering geven over de financiële situatie. Vier van de vijf leden die het SLOV-bestuur in 1997 opgaf als nieuw algemeen bestuur, weten daar volgens eigen zeggen niks van.

LEDEN WETEN VAN NIKS
W. van Meegen zou namens de Stichting Ontspanning voor invaliden en Gehandicapten zitting hebben in het omroepbestuur. Hij kreeg een paar jaar geleden een brief met de vraag of hij in het algemeen bestuur wilde, maar hoorde verder niets. Hij is stomverbaasd als hij verneemt dat hij bij het CvdM als algemeen-bestuurslid staat ingeschreven. Van Meegen wil geen bestuurslid zijn: – Daar had ik toen geen trek in, en nu ook niet. Ik heb het veel te druk. – Ook M. Vos, nu bestuurslid van de Stadschouwburg, staat ingeschreven, evenals A. Yentür van de Turkse radio en J. Dunselman van de Volksuniversiteit Velsen. Allen weten van niets en zijn verontwaardigd over de gang van zaken. Volgens H. Steeman, in 1997 lid van het dagelijks bestuur van de SLOV, is na 1995 wel degelijk een nieuw algemeen bestuur gevormd. Hij snapt niet dat de aangemelde bestuursleden zelf niet weten dat ze lid zijn. Steeman stapte in mei vorig jaar op en weet uit zijn hoofd niet wie de nieuwe bestuursleden zouden moeten zijn.

HEEFT DE SLOV NOG WEL CULTURELE PROGRAMMA’S?
Het CvdM wil verder van de SLOV weten of ze aan de eisen voor cultuurprogrammering en reclame voldoet. Eind vorig jaar kreeg het controle-orgaan van een anoniem persoon een band opgestuurd met uitzendingen van de SLOV. ‘Daar moesten de controleurs maar eens goed naar luisteren’, stond in een brief. De voorschriften voor reclame werden inderdaad overtreden, constateerde het Commissariaat. Er werd echter niks ondernomen omdat de band ook vervalst kon zijn. Het Commissariaat wil weten of de SLOV nog kan voldoen aan haar plicht minimaal 50% cultuur uit te zenden. Sinds de christelijke organisatie Radio Logos eind vorig jaar overstapte naar Radio Monique, loopt het verplichte quotum gevaar. De Turkse radio overweegt nu ook te vertrekken (zie ons bericht van 09/02/2000). Als dat gebeurt, zendt de SLOV helemaal geen ‘cultuur’ meer uit.

Dat de SLOV al lange tijd grote financiële problemen heeft, is het Commissariaat bekend. Eind dit jaar moest het jaarverslag over 1998 worden ingediend, maar niet alle cijfers zijn opgestuurd. Voor het resterende deel is uitstel aangevraagd. (RadioVisie)

Gerelateerde berichten