COMMISSARIAAT WIJST VERZOEK APR AF

Kabeltelevisie Amsterdam B.V. (KTA) heeft “zwaarwichtige redenen” om de programma’s van CNN, Eurosport en Discovery Channel niet op te nemen in het basispakket. KTA mag om die reden afwijken van het advies van de Stichting Algemene Programma Raad (APR). Tot dat oordeel is het Commissariaat voor de Media gekomen nadat de APR het Commissariaat had verzocht om jegens KTA passende maatregelen te treffen.

De Mediawet bepaalt dat de aanbieder van een omroepnetwerk (in dit geval KTA) ten minste 15 televisieprogramma’s uitzendt naar alle aangesloten op de kabel. Deze 15 programma’s vormen het zogeheten wettelijke basispakket. Over de samenstelling van dit pakket wordt advies uitgebracht door de programmaraad (in dit geval de APR). De Mediawet bepaalt verder dat de kabelexploitant alleen om zwaarwichtige redenen kan afwijken van dit advies.

De APR heeft KTA in de vorm van het Advies Kabelplan Televisie 1999-2000 advies uitgebracht over de invulling van het wettelijk basispakket . Van dit basispakket zouden volgens de APR ook CNN, Eurosport en Discovery Channel moeten deel uitmaken. KTA heeft dit advies niet gevolgd omdat CNN zelf uitdrukkelijk heeft gekozen voor een andere verspreiding dan via het basispakket en omdat Eurosport en Discovery Channel betaald willen worden voor doorgifte.

Het Commissariaat is van oordeel dat hierin zwaarwichtige redenen liggen om van het advies van de APR af te wijken. Een aanbieder die niet wil (CNN) kan niet gedwongen worden om zijn programma beschikbaar te stellen voor opname in het basispakket. Wat Eurosport en Discovery Channel betreft, heeft KTA het Commissariaat ervan kunnen overtuigen dat er alle belang bij is om het in overleg met de gemeente Amsterdam tot stand gekomen tariefsysteem – commerciële programma-aanbieders betalen niets maar ontvangen ook niets voor doorgifte – te handhaven. Het doorbreken van dit systeem door betalingen te gaan verrichten aan twee aanbieders zou de jarenlange discussie over de toegang tot het kabelnet in Amsterdam doen herleven.

Bovendien is de tarievenstructuur die KTA nu hanteert transparant, objectief en non-discriminatoir omdat zij een uniform tarief (van 0 gulden) berekent. Het volgen van het advies van de APR zou er toe leiden dat een heel nieuw tariefsysteem zou moeten worden ontwikkeld. Het Commissariaat vindt dat te ver gaan.

De APR heeft de mogelijkheid om tegen het besluit van het Commissariaat een bezwaarschrift in te dienen. (C.V.D.M.)

Gerelateerde berichten