De NOS legt zich niet neer bij de uitspraak van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa), die vorige week oordeelde dat de publieke omroep en de HMG (RTL 4, 5 en Veronica) hun programmagegevens tegen een redelijke prijs aan De Telegraaf moeten leveren.
De NOS begint deze week een bezwaarprocedure en wil bovendien in kort geding de bestuursrechter vragen aan die procedure een schorsende werking voor het NMa-besluit toe te kennen. NOS en HMG moeten van de NMa binnen vier maanden de gegevens leveren aan De Telegraaf. Is er dan nog geen overeenstemming over het tarief, dan moeten de NOS en de HMG elk 50.000 gulden betalen voor iedere week dat ze de gegevens niet overhandigen. De NMa bepaalde bovendien dat er van een eventuele bezwaarprocedure geen schorsende werking zou uitgaan.
De NOS gaat nu aan de bestuursrechter vragen ervoor te zorgen dat het besluit van de kartelpolitie wel wordt geschorst voor zolang de NOS een procedure heeft lopen. De omroep, die stelt dat de NMa eerder nog te kennen gaf dat er ook in deze zaak een schorsende werking zou zijn, gaat die procedure ook deze week beginnen. Bij de uitspraak van vorige week zei de instantie echter expliciet dat er van een schorsende werking van een procedure geen sprake kan zijn.
De omroepen verdienen aan de omroepgidsen ongeveer 20 tot 25 miljoen gulden per jaar. De NOS is onder meer bang dat die winsten kelderen door de komst van een gratis gids van De Telegraaf. Wanneer het kort geding dient, is nog niet bekend. De HMG doet niet mee in het kort geding of de bezwaarprocedure van de NOS. Een woordvoerster laat weten dat het bedrijf een eigen koers wil varen en nog in gesprek is met zijn advocaten. Waarschijnlijk komt HMG niet eerder dan over een maand met uitsluitsel over wat die eigen koers wordt. (Wanado/ANP)