RADIO SCHOUWEN-DUIVELAND IN FINANCIËLE NOOD

Radio Schouwen-Duiveland maakt zich zorgen over de mogelijke terugloop van inkomsten als gevolg van het afschaffen van de omroepbijdrage. Het bestuur uit die zorgen in een brief aan de gemeenteraad. De lokale omroep had juist goede hoop enigszins uit de financiële zorgen te kunnen komen met de heffing van twee gulden toeslag op de omroepbijdrage. Uiteindelijk ging de gemeenteraad half vorig jaar akkoord met het heffen van die opcenten. Het afschaffen van de omroepbijdrage gooit nu roet in het eten.

EXTRA GELD IS MEER DAN NOODZAKELIJK
Twee gulden per huisaansluiting zou de lokale radiozender op Schouwen-Duiveland circa 23.000 gulden opleveren. Dat betekende een welkome extra inkomstenbron. De omroep staat jaarlijks voor een flinke post aan onderhoudsinvesteringen.

Bovendien is het computersysteem ruim vijf jaar na de start van de lokale radio behoorlijk verouderd. Bovenaan de wensenlijst prijkt een zendmast van twaalfduizend gulden ter verbetering van de ontvangstkwaliteit in de Westhoek. Andere inkomstenbronnen voor de lokale omroep zijn de opbrengsten van reclameboodschappen, sponsoring en de jaarlijkse bijdragen van ruim duizend donateurs.

TEGENVALLER VAN ZESDUIZEND GULDEN
Het kabinetsbesluit de aparte omroepbijdrage af te schaffen en het geld via de inkomstenbelasting te innen, heeft bij veel lokale omroepen in den lande voor onrust gezorgd. Aanvankelijk bleek het Rijk slechts bereid landelijk een bijdrage van drie miljoen gulden uit te trekken als verhoging van het gemeentefonds ten behoeve van de lokale zenders. Dat bedrag is inmiddels verhoogd tot tien miljoen gulden. Volgens woordvoerster E. Groenendijk van Radio Schouwen-Duiveland is dat echter nog niet genoeg: – In de praktijk komt dat neer op een bijdrage van 1.45 gulden per huishouden -, becijfert ze en dat betekent voor Radio Schouwen-Duiveland een tegenvaller van ruim zesduizend gulden.

DE HELPENDE HAND VAN DE OLON
De Organisatie Lokale Omroepen Nederland (OLON) heeft alle omroepen die gedupeerd zijn door het afschaffen van de omroepbijdrage, geadviseerd om bij hun gemeentebestuur aan te kloppen. Radio Schouwen-Duiveland heeft dat advies opgevolgd en informeert naar het standpunt van de gemeenteraad over een mogelijke compensatie van het tekort van vijfenvijftig cent per aansluiting.

Volgens het bestuur van de lokale omroep heeft de Tweede Kamer bij de afschaffing van de omroepbijdrage als voorwaarde gesteld dat de publieke lokale omroepen een volledige compensatie zouden krijgen. De rijksbijdrage van tien miljoen gulden blijkt echter niet toereikend. – De bedoeling van de OLON is wellicht dat er vanuit zoveel mogelijk gemeenten bij het Rijk op een ruimere vergoeding wordt aangedrongen -, aldus Groenendijk. De brief van Radio Schouwen-Duiveland komt aan de orde in één van de komende vergaderingen van de commissie maatschappelijke aangelegenheden.
Radio Schouwen-Duiveland is te ontvangen in de ether op 107.1 en 105.9 MHz en via de kabel op 89.9 en 105.5 MHz. (RadioVisie)

Gerelateerde berichten