Prijsvraag voor teletekst gebruikers
NOS-Teletekst bestaat op 1 april a.s. twintig jaar maar viert dit jubileum al vanaf aanstaande vrijdag (31 maart). Voor de gebruikers van NOS-Teletekst is een prijsvraag ontwikkeld, die vanaf 31 maart te volgen is. Daarnaast schrijven bekende Nederlanders, onder wie bankpresident Nout Wellink, Wim Dik en Aad Nuis, een Teletekstpagina, die in het jubileumweekeinde (dus vanaf vrijdag) voor iedereen te lezen is.
PRIJSVRAAG
De Teletekstprijsvraag laat de gebruiker kennismaken met verschillende Teletekstpagina’s. Om de 42 vragen, die evenzoveel letters opleveren, te kunnen beantwoorden, moeten vrijwel alle Teletekstrubrieken worden bezocht. De 42 letters zijn nodig voor de oplossing: de letters vormen, in de goede volgorde, een Nederlands gezegde. Meer informatie over deze prijsvraag is vanaf vrijdag te vinden op NOS-Teletekstpagina 863. De hoofdprijs is een 32 inch breedbeeldtelevisie van Philips, met een geheugen van 1200 teletekstpagina’s.
EXTRA TELETEKSTPAGINA’S
Om het jubileum luister bij te zetten, schrijven bekende Nederlanders een Teletekstpagina, waarbij de enige eis is dat de naam ‘Teletekst’ wordt genoemd. Onder de schrijvers bevinden zich Nout Wellink (president van De Nederlandsche Bank), Wim Dik (voormalig voorzitter RvB van KPN), Aad Nuis (voormalig staatssecretaris van OC&W), weerman Erwin Kroll, ex-wielrenner Erik Breukink en radiopresentator Frits Spits.
1 April 1980 begon NOS-Teletekst, het oudste van de zogeheten nieuwe media, met uitzenden. Sinds die tijd is het uitgegroeid tot een volwassen medium en tot marktleider met meer dan 3 miljoen gebruikers per dag. Op de eerste uitzenddag kwamen 50 pagina’s in de lucht. Nu, twintig jaar later, is het aantal pagina’s gegroeid tot duizend. Ook het bereik van NOS-Teletekst steeg in de afgelopen twintig jaar gigantisch. Waren er in het eerste uitzendjaar 1000 toestellen die Teletekst konden ontvangen, nu beschikken 9 van de 10 Nederlandse televisiekijkers over een toestel met Teletekstontvangst.
De NOS-Teletekstredactie is ook verantwoordelijk voor ondertiteling van Nederlandstalige programma’s voor doven en slechthorenden. In de loop van de jaren steeg het aantal ondertitelde programma’s enorm. Werd in 1980 nog maar een enkel uur per jaar ondertiteld (het eerste ondertitelde programma was ‘Rouw past Elektra’), nu wordt zo’n 5000 uur Nederlandstalige televisie van ondertiteling voorzien. Daarmee is meer dan de helft van de Nederlandstalige programma’s ook voor doven en slechthorenden te volgen. Ook het gebruik van de tolk Nederlandse gebarentaal is in opmars. De laatste tien jaar werd de Prinsjesdaguitzending door een tolk gebarentaal ondersteund en sinds begin dit jaar zijn ook de ochtendjournaals (07.00, 08.00 en 09.00 uur) van een tolk voorzien. (NOS)