Het lokale Radio Nijmegen (ether: 107.8 MHz en kabel: 103.9 MHz), kan alleen uit het financiële moeras geraken als de gemeente een vaste jaarsubsidie toekent. Voorzitter J. Trum is optimistisch gestemd dat de geesten in de Nijmeegse politiek rijp zijn om die stap te zetten. Trum is halverwege met het saneren van de financiën van Radio Nijmegen. Een in de afgelopen jaren opgebouwde schuld van zes ton is voor de helft weggewerkt doordat met Omroep Gelderland, de provinciale omroep, overeenstemming is bereikt over het schrappen van een schuld van drie ton. Beide omroepen hebben geruime tijd geruzied wie verantwoordelijk was voor deze schuld. Volgens Radio Nijmegen hebben advertentie-acquisiteurs van Omroep Gelderland geen reclamezendtijd verkocht voor de lokale omroep, zoals beide partijen hadden afgesproken. Omroep Gelderland bracht de lokale omroep wel kosten in rekening. – Het is realistisch van Omroep Gelderland om dit bedrag af te boeken, want van een kale kikker kun je geen veren plukken -, zegt Trum.
SAMENWERKEN MET OMROEPEN UIT DE REGIO
Radio Nijmegen heeft naar schatting een jaaromzet van driehonderdduizend gulden nodig om quitte te draaien. Het omroepbestuur heeft de gemeente gevraagd een vaste subsidie van een ton beschikbaar te stellen. Daarnaast denkt de organisatie via een nieuwe stationmanager, de enige betaalde kracht, het uitvoerend werk wordt door tientallen vrijwilligers gedaan en enkele mensen met een gesubsidieerde baan, anderhalve ton aan reclame-omzet binnen te halen. Dat wordt haalbaar geacht wanneer het lokale station samenwerkt met dorpsomroepen uit de regio. Hierover vinden momenteel samenwerkingsgesprekken plaats. Bovendien is er voor beperkte tijd nog enige financiële ondersteuning van kabelbedrijf UPC en Omroep Gelderland.
BEOOGDE TON IS NIET ZEKER
Omroepvoorzitter Trum rekent op een snel besluit van de Nijmeegse gemeenteraad. Sinds begin jaren negentig een voorganger van Radio Nijmegen failliet ging en de gemeente met een last van tonnen achterliet, wordt geen vaste subsidie meer in een stadsomroep gestoken. Wel voorkomt Nijmegen via een overbruggingskrediet dat de omroep in acute geldproblemen komt. De honderdduizend gulden waar men op rekent komt overeen met de rijksuitkering die Nijmegen voortaan krijgt nu de mogelijkheid is weggevallen lokale opcenten te innen voor een omroep. Dit vanwege het wegvallen van de nationale omroepbijdrage. Wethouder Tettero van Financiën kan niet bevestigen dat het stadsbestuur deze rijksuitkering rechtstreeks zal doorsluizen naar Radio Nijmegen als vaste jaarsubsidie. (RadioVisie)