De discussie over de verdeling van de etherfrequenties voor commerciële radiozenders heeft zich ook in 2002 voortgezet. Maar in 2003 lijkt er eindelijk duidelijkheid te komen voor de betrokken marktpartijen.
Vorige week heeft het demissionaire kabinet besluiten genomen over de inrichting van de vergelijkende toets voor de verdeling van de negen FM-frequenties.
Er zullen vijf kavels komen voor zenders met een specifieke programmering (o.a. een nieuwszender) en vier kavels waarop vrij geprogrammeerd mag worden. Het is de bedoeling dat de zenders per 1 juni 2003 hun nieuwe frequenties in gebruik kunnen nemen.
Tot en met het jaar 2000 bleven de totale radiobestedingen maar groeien. Vooral 2000 was een echt topjaar met grote sportevenementen als Euro 2000 en de Olympische Spelen. In 2001, een jaar van economische teruggang, daalden de totale netto radiobestedingen met 3 %. Het jaar 2002 laat een voorzichtig herstel zien; Het Media Instituut verwacht dat de netto bestedingen in dit jaar met 6 % zullen toenemen, waarmee ze in totaal op 255 miljoen euro zouden uitkomen.
Een vergelijking van de netto en bruto radiobestedingen van de landelijke zenders biedt een indicatie van een gemiddeld kortingspercentage dat de radiozenders aan de adverteerders verlenen. Het Media Instituut schat voor het jaar 2001 een korting van 22 % in voor de landelijke zenders. (Bij de berekening is uitgegaan van de netto bestedingen inclusief bureaucommissie, omdat dit een vaste commissie betreft die niet in de korting moet worden betrokken.).
Het gemiddelde aantal luisterminuten per dag neemt volgens het Continu LuisterOnderzoek van de stichting PRE nog steeds toe; in 2001 ging het om 189 minuten (2000: 183 minuten). Het gebruik van internet heeft bepaald geen negatieve invloed op het radio luisteren, want het kan goed worden gecombineerd.
Sky Radio springt er nog steeds uit als de marktleider op het gebied en zenderaandeel, alleen de gezamenlijke publieke regionale radiozenders trekken meer luisteraars. Sky Radio moet echter wel terrein prijsgeven; in 1999 bedroeg het zenderaandeel nog 16.0 % (tijdvak 7-19 uur, zaterdag-vrijdag, personen 10+), maar in de eerste helft van 2002 is dit naar 12.9 % gedaald. Radio 2 en Radio 538 blijven in populariteit toenemen, terwijl 3FM de afgelopen jaren zenderaandeel heeft moeten inleveren.
De publieke regionale radiozenders zijn enorm populair in de drie noordelijke provincies Groningen, Friesland en Drenthe. Radio Noord is het populairst met een zenderaandeel van maar liefst 32.4 % (tijdvak 7-19 uur, zaterdag-vrijdag, personen 10+) in de jaarperiode juli 2001 tot en met juni 2002. In de provincie Utrecht luisterde in deze periode slechts 5.4 % van de bevolking van 10 jaar en ouder. De commerciële regionale zenders van CRN zijn populair onder 20-34 jarigen. In de periode mei tot en met oktober 2002 behalen de gezamenlijke CRN-zenders een zenderaandeel van 6.1 % in deze groep (10+: 3.0 %).
Tegenwoordig hebben alle radiozenders een eigen website en bijna alle zenders zijn ook via internet te ontvangen. Sommige zenders bieden alleen informatie over programma’s, dj’s en frequenties. Maar bij steeds meer zenders vormt de site een onderdeel van het totale concept en is er ruimte voor nieuws, acties gericht op de doelgroep, informatie over artiesten en evenementen en worden via de site artikelen verkocht. Uit onderzoeken van zowel de Ster als PRE blijkt dat radioreclame een groot direct effect op het sitebezoek heeft. Het aantal bezoekers direct na een uitzending van een radiocommercial waarin de URL van een bepaalde site wordt genoemd, stijgt flink. Het effect is het sterkst ’s avonds en overdag in het weekend, als men tijdens het internetten naar de radio luistert.
Dit alles komt naar voren in het rapport Radio in beeld 2002 van Het Media Instituut. Het bestaat uit twee delen: een basisrapport en een katern. Het basisrapport bevat uitgebreide informatie over het radiolandschap met betrekking tot de landelijke en regionale radiozenders in Nederland, apparatuur en infrastructuur, beleid en regelgeving, luistergedrag, programmering en evenementen, mediabestedingen, reclame en onderzoek. Het katern bevat cijfermatige analyses van mediabestedingen, luistercijfers, kosten en tarieven van de radiozenders. De kosten van het basisrapport bedragen € 450 (excl. BTW), van het basisrapport plus katern € 625 (excl. BTW). [HMI]