B-filmer Roger Corman krijgt prijs

De Amerikaanse B-filmer Roger Corman krijgt een prijs voor zijn werk op een horrorfestival in Amsterdam. De 79-jarige regisseur maakte talloze horrorfilms.

De Amerikaanse B-filmer Roger Corman krijgt een prijs voor zijn werk. De 79-jarige regisseur maakte bloederige films zoals ‘Little shop of horrors’ (1960). Hij krijgt een Lifetime Achievement Award op een horrorfestival in Amsterdam.

Het Amsterdam Fantastic Film Festival (AFFF) reikt de prijs uit vanwege Cormans ‘waardevolle bijdrage aan de fantastische cinema, waarbij de kwaliteit van zijn eigen films als regisseur niet onderdoet voor de kwantiteit van zijn films als producent’.

Festivaldirecteur en horrorkenner Jan Doense licht toe: “Corman is een vat vol tegenstrijdigheden. Als regisseur maakte hij prachtige verfilmingen van het werk van Edgar Allan Poe en genrefilms met een maatschappelijke of politieke subtekst. Als producent was hij verantwoordelijk voor een onafzienbare stroom tweederangs pulp. Terwijl hij als importeur dan weer verantwoordelijk was voor het uitbrengen van kunstzinnige films van bijvoorbeeld Ingmar Bergman, Akira Kurosawa en Federico Fellini. Nee, Roger Corman is niet in een hokje te stoppen.”

Corman begon zijn carrière in de jaren vijftig, als regisseur en producent van sensatiefilms voor de drive-in-bioscopen. Met ‘The Intruder’ (1962) maakte hij een politieke film over racisme in het zuiden van de Verenigde Staten. Hij oogstte lof van critici, maar het publiek liet de film links liggen.

In 1971 startte Corman zijn eigen productie- en distributiemaatschappij New World, die uitgroeide tot de grootste leverancier van B-films in de Verenigde Staten. Het zakelijke gedeelte eiste zoveel van hem dat hij geen enkele film meer regisseerde, totdat hij in 1990 met ‘Frankenstein unbound’ terugkeerde.

Corman is volgens Doense de ontdekker van talloze nieuwe talenten. “Had hij in de jaren zestig Francis Ford Coppola al aan zijn eerste film geholpen en het talent van Jack Nicholson ontdekt, in de jaren zeventig bood hij als producent kansen aan veelbelovende jonge filmmakers als Martin Scorsese, Joe Dante, Paul Bartel, Monte Hellman en Jonathan Demme.”

Het AFFF is de opvolger van het Weekend of Terror, dat voor het eerst in 1984 werd georganiseerd. Het horrorweekend had zijn eigen rituelen, zoals de kreet ‘hoer!’ wanneer een vrouw op het doek verscheen. Ook werden wc-rollen door de bioscoopzaal uitgerold. Die tradities behoren inmiddels tot het verleden. Het AFFF richt zich tegenwoordig op een breed spectrum aan fantastische films. De 22e editie van het AFFF vindt in april plaats.

[Novum]