Robert Long is woensdagavond om 23.00 uur overleden aan de gevolgen van buikvlieskanker. De zanger brak door met het album ‘Vroeger of later’. Hij werd 63 jaar.
Robert Long, die woensdagavond om 23.00 uur overleed aan de gevolgen van buikvlieskanker, was een bevlogen zanger die doorbrak als Nederlandstalige artiest. Hij kwam ook met plezier als presentator op televisie en genoot van het schrijven van columns. Tot zijn vaders spijt was hij homoseksueel. De kritiek op zijn seksuele geaardheid verwerkte hij in liedjes over de hypocrisie van de maatschappij en de kerk.
Long werd op 22 oktober 1943 midden in de oorlog geboren als Jan Gerrit Bob Arend Leverman. Zijn moeder dacht tot die tijd dat ze geen kinderen kon krijgen. Ze liep weg bij zijn overspelige vader en werkte als huishoudster in Ederveen, het Veluwse dorp waarin hij opgroeide. Long was er van jongs af aan van overtuigd dat hij homoseksueel was. Al op de kleuterschool had hij een vriendje, Kees.
Als Tom Hark was Long actief in lokale rock-‘n-roll-bandjes. In 1963 richtte hij onder de artiestennaam Bob Revvel The Yelping Jackals op. In 1967 werd hij zanger van de Engelstalige popgroep Unit Gloria. In die tijd nam hij zijn artiestennaam Robert Long aan, een naam die volgens hem het beste paste bij zijn indrukwekkende lengte van 1,92 meter.
In 1974 brak Long door met het Nederlandstalige album ‘Vroeger of later’. Zijn liedjes werden gekenmerkt door maatschappijkritische teksten. Van zijn platen werden miljoenen exemplaren verkocht. Long schreef luisterliedjes met thema’s als zijn homoseksualiteit en zijn afkeer van religie. Een groot aantal van zijn albums bereikte zowel de gouden als de platina status. In 1986 scoorde Long zijn eerste grote singlehit met ‘Iedereen doet ’t’.
De zanger was ook actief als acteur en schrijver van romans. Op het witte doek speelde hij onder meer een rol in de speelfilm ‘Een dun laagje goud’ uit 1977. Op televisie was hij presentator van shows als Mijn Geheim (1987) en Tien Voor Taal (1989). Op de radio volgde Long in 1999 Willem Duys op als presentator van het radioprogramma Muziek Mozaïek, dat toen werd omgedoopt tot Mezza. Als columnist was hij jarenlang verbonden aan het Algemeen Dagblad en de Gay Krant.
Samen met Dimitri Frenkel Frank voltooide Long in 1988 de musical ‘Tsjechov’. Aan dit project, dat in eerste instantie alleen op lp en cd verscheen, werd meegewerkt onder anderen Rob de Nijs, Jasperina de Jong en Simone Kleinsma. De hoofdrol was voor Boudewijn de Groot. De single ‘Vanmorgen vloog ze nog’ uit die productie haalde de toptien van de Nederlandse hitparades. In 2000 ging de musical in première. Frank was toen al overleden.
Vorig jaar september werd Long getroffen door een hartinfarct. Zijn lopende theatershow ”n Duivels genoegen’ werd daarop voor onbepaalde tijd uitgesteld. Uiteindelijk bleek dat de fysieke en vooral psychische gevolgen van het infarct veel ingrijpender waren dan werd gedacht. Daarom besloot de zanger de tournee definitief af te gelasten.
Drie maanden na het infarct trouwde Long met zijn grote liefde, de 35-jarige Kristof Rutsaert. Het huwelijk vond plaats in Baarle-Nassau op de grens met België, het geboorteland van Rutsaert. Gerard Cox voltrok als buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand het huwelijk.
Plannen voor de toekomst had Long nog in overvloed. In de zomer van dit jaar begon hij met het schrijven van zijn eerste kinderboek, waarvoor hij ook de illustraties maakte. Verder waren er plannen voor een verhalenboek, een kookboek en een nieuwe musical. Volgend jaar zou Long weer op de planken staan met het Deep River Quartet. De heren van het kwartet zouden een hommage brengen aan Long. Hij zou zelf vijf nummers meezingen. De show gaat ondanks het overlijden van Long door.
Robert Long won in zijn carrière de Vlaamse Marnixring, een Zilveren Harp, een Gouden Harp, een Gouden Palm en zes Edisons. Voor zijn totale oeuvre kreeg hij de Visser Neerlandiaprijs. Hij is 63 jaar geworden.
[Novum]