Robbie Williams is sinds het overlijden van Michael Jackson misschien wel de grootste popster ter wereld. Woensdagavond trad hij op in de Amsterdamse Melkweg
Robbie Williams is sinds het overlijden van Michael Jackson misschien wel de grootste popster ter wereld. Woensdagavond trad hij op in de Amsterdamse Melkweg, een zaal die eigenlijk veel te klein is voor een artiest van zijn statuur. Met speels gemak wond de rasentertainer de zaal om zijn vinger.
De Brit was naar Amsterdam gekomen voor een zogenoemde showcase om zijn nieuwe album te promoten. ‘Reality killed the video star’ werd een stuk positiever ontvangen dan het laatste album ‘Rudebox’ uit 2006, dat niet aan de hooggespannen verwachtingen voldeed. Op de nieuwe cd grijpt Williams terug op waar hij goed in is: ambachtelijke geproduceerde popsongs met een hoog meezinggehalte.
De sterrenstatus van Williams wordt echter niet alleen bepaald door zijn muziek: zijn charisma is minstens zo bepalend voor zijn succes. Tijdens het intieme optreden in de Melkweg valt hij vaak terug op zijn beproefde maniertjes. Een gekke bek, een grap met een meisje in het publiek, een seksueel getinte heupbeweging: er is niet veel voor nodig om de stampvolle zaal luid te doen gillen. Soms dreigt het flauw te worden, maar Williams is vakman genoeg om de vaart in het optreden te houden.
Routineus wordt het repertoire afgewerkt: een nieuw lied afgewisseld met een oude hit en tussendoor zelfs een onverwachtse country-versie van ‘Human’ van The Killers. En hoewel sommige nummers van zijn nieuwe cd onmiskenbare hitpotentie hebben, zoals het vrolijke discodeuntje ‘Starstruck’ en de nieuwe single ‘You know me’ met een aanstekelijk doo-wop achtergrondkoortje, zijn het toch vooral de oude hits die scoren.
‘Come undone’, ‘Feel’ en ‘Rock dj’ worden luidkeels meegezongen. Na amper drie kwartier klink de toegift van de avond, het onontkoombare ‘Angels’, dat Williams wat melig omdoopt tot ‘Ninja’s’. Nog eenmaal licht de zaal op door de ontelbare mobiele telefoons van gelukkige fans die deze avond voor het nageslacht willen vastleggen. Een betere reclame had hoofdsponsor Phonehouse zich niet kunnen wensen.
[Novum]