NOS vreest gevolgen frequentieveiling

De NOS is bang dat de veiling van radiofrequenties er volgend jaar toe leidt dat circa 1 miljoen mensen niet meer naar Radio 1 kunnen luisteren. De publieke omroep vraagt het kabinet een van de FM-frequenties die wordt geveild, in te zetten om het gat te dichten. Voor het CDA is vermindering van het bereik van Radio 1 ,,onaanvaardbaar”.

Ook nu kunnen ongeveer 1 miljoen mensen Radio 1 zeer slecht ontvangen, maar zij kunnen nog overschakelen naar de AM-frequentie 747, waar de zender ook op is te ontvangen. Na de veiling van volgend jaar mag Radio 1 die dubbele dekking niet meer hebben, waardoor die uitwijkmogelijkheid wegvalt.

Onder meer zenderexploitant Nozema onderzocht hoe de FM-band het beste kan worden ingedeeld. Dit onderzoek vertoont volgens de NOS echter ‘grote tekortkomingen’. Behalve de problemen met Radio 1, voorziet de omroep ook negatieve gevolgen voor de klassieke muziekzender Radio 4.
De herverdeling moet ertoe leiden dat er meer frequenties vrijkomen voor commerciële zenders. Die zetten echter ook grote vraagtekens bij de veiling. Ze kondigden enkele dagen geleden aan een claim van 1 miljard gulden in te dienen als de veiling doorgaat.

De commerciële omroepen die nu over een FM-frequentie beschikken, spreken van onteigening als hun tijdelijke vergunningen worden afgepakt. ,,Dat mag niet zonder schadeloosstelling.” De radiozenders hebben jarenlang reclame gemaakt voor hun frequentie. Ze vinden dat ze goodwill hebben opgebouwd en dat die moet worden betaald.

De verwachting is dat de regering acht FM-frequenties beschikbaar stelt voor commerciële doeleinden, waarvan er een wordt gereserveerd voor een nieuwszender. De uitzendconcessie bestrijkt acht jaar en moet uiterlijk per september 2001 ingaan. Het is nog onduidelijk of de radiobedrijven op hun huidige frequenties kunnen bieden, of dat de hoogste bieders moeten afwachten welke ruimte in de ether ze krijgen toegewezen. De Tweede Kamer overlegt dinsdag over de kabinetsplannen. De CDA-fractie stelt dinsdag voor commerciële omroepen die de afgelopen jaren veel geld hebben gestoken in naamsbekendheid van hun zender, een vergoeding te geven uit de opbrengst van de veiling. Het CDA is tegen veilen, maar als het dan toch doorgaat moet het op een eerlijke manier gebeuren, vindt Kamerlid Atsma. (ANP)

Gerelateerde berichten