De Nieuwe Omroep (DNO) krijgt geen voorlopige erkenning als omroepvereniging. Staatssecretaris Van der Ploeg (media) heeft dat maandag bekendgemaakt. Hij vindt onder meer dat DNO niet zoveel toevoegt aan het publieke bestel dat de verscheidenheid in de landelijke omroep wordt vergroot.
De beslissing van Van der Ploeg doorkruist de plannen van iniatiefnemers Walter Etty en Aad van den Heuvel om de komende vijf jaar programma’s uit te zenden over de relatie tussen noord en zuid, milieuvervuiling en mensenrechten. Etty liet in een reactie maandag weten dat hij desnoods doorgaat tot het Europees Hof om door te dringen tot het publieke bestel.
Van der Ploeg heeft met zijn beslissing de adviezen van de Raad voor Cultuur en van het Commissariaat voor de Media gevolgd. Die stelden al eerder dat DNO onvoldoende toevoegt aan aan het bestel. Ook de NOS keek naar de plannen van DNO en vond dat de programmavoornemens sterk overeenkomen met het aanbod van de bestaande omroepen.
In een gesprek op 6 juli heeft DNO tegenover Van der Ploeg benadrukt dat de vernieuwende bijdrage aan het bestel vooral blijkt uit de wijze waarop ze programma’s wil maken. Maar de staatssecretaris vindt dat dit nog niet leidt tot programma’s die wat betreft inhoud en strekking afwijken. ,,Boos en betrokken”, zo omschrijft Etty, die het nieuws tot zijn grote ongenoegen uit de media moest vernemen, zijn gemoedstoestand. ,,Het lijkt erop dat Van der Ploeg de boel aan het traineren is. Juridisch gezien heeft hij geen poot om op te staan. Een publiek bestel hoort open te zijn maar het Nederlandse is aan alle kanten dichtgetimmerd.” DNO kan binnen zes weken tegen de beslissing in beroep bij de staatssecretaris. Als dat niets oplevert, stappen Etty en Van den Heuvel naar de rechtbank. (ANP)