Maandag 13 mei, tussen 21.30 en 22.30 uur, brengt SBS 6 de indringende en onthullende documentaire ‘De geheimen van Enschede, twee jaar na de ramp’. Afgelopen maand legde de Rechtbank in Almelo een grote verantwoordelijkheid voor de vuurwerkramp bij de onkundige, falende overheid.
Diezelfde overheid is er twee jaar lang niet in geslaagd helderheid te brengen in het ontstaan van de catastrofe, die op 13 mei 2000 aan twintig mensen het leven kostte. De herdenking wordt daardoor nog altijd beheerst door woede en frustratie bij de vele slachtoffers en nabestaanden.
Journalist Simon Vuyk stelde een half jaar lang een eigen onderzoek in naar de vele geheimen van Enschede. In zijn eerste documentaire, die op 3 maart jl. door SBS6 werd uitgezonden (en op 9 mei tussen 23.20 en 00.35 uur wordt herhaald), concludeert hij dat de eerste brand vermoedelijk is ontstaan door het illegaal afschieten van mortierbommen en dat de Justitie-theorie van brandstichting door slechts één man, Andre de V, daardoor onwaarschijnlijk is.
De daders konden verder ontsnappen via het naastgelegen terrein van papierhandel De Paauw. Eén van de vaste medewerkers van SE Fireworks móet zijn betrokken geweest bij de eerste brand, omdat alleen zij in het bezit waren van de bedrijfssleutels. Volgens een getuige die zich in december jongstleden bij de recherche heeft gemeld waren twee vaten zwart kruit bij SE Fireworks in opslag.
De vervolgdocumentaire ‘De Geheimen van Enschede, twee jaar na de ramp’ is het onthullende verslag van de bevindingen van Simon Vuyk, na 3 maart. Opnieuw wordt het onderzoek door politie en justitie aan de kaak gesteld en de genoemde conclusies worden verder aangescherpt. Waarom werd het terrein van De Paauw niet onderworpen aan een grondig onderzoek en welke illegale activiteit vond op 13 mei 2000 bij SE Fireworks plaats?
Vanaf dinsdag 14 mei, tussen 23.00 en 23.30 uur, brengt SBS 6 opnieuw de vorige jaar met een Academy Award bekroonde zesdelige documentairereeks ‘Het verdriet van Enschede’ op televisie.
Een team van SBS 6, onder leiding van Bernard Hammelburg, heeft het moment van de ramp en de lange nasleep vastgelegd. ‘Wij hebben de neiging dergelijke gebeurtenissen na een tijdje te vergeten’, zegt Hammelburg, maar voor degenen die het hebben meegemaakt, is de ramp van Enschede vergelijkbaar met de oorlog.
De mensen praten over ‘voor en na de klap’. Dat gevoel, dat jarenlange verdriet, dat hebben we willen vastleggen.’ Een jaar lang werden slachtoffers, hulpverleners en nabestaanden met de camera gevolgd, maar ook hoofdrolspelers als burgemeester Jan Mans van Enschede, de toenmalige minister Rogier van Boxtel (Grootstedenbeleid), brandweercommandant Aad Groos en onderzoeker Marten Oosting ontsnapten niet aan Hammelburgs aandacht. (SBS)