Tweede Kamer Verkiezingen 2002 [Update 20.00 uur]

Ondanks de dramatische gebeurtenis van vorige week zullen de Tweede-Kamer verkiezingen aanstaande woensdag toch doorgang vinden. Hierbij enkele standpunten van de belangrijkste politieke partijen rondom het onderwerp ‘media’ en ‘publieke omroep’.

Partij van de Arbeid – “Integratie publieke omroepen”
De PvdA vindt dat het Fonds voor de Nederlandse culturele omroepproducties ook beschikbaar moet zijn voor producten van commerciële omroepen en niet alleen voor de publieke omroepen. Net als bij kranten en kwaliteitstijdschriften is, naast inkomsten uit abonnementen en advertenties, publiek geld nodig om de doelstellingen van het mediabeleid te realiseren. Tevens komen in het verkiezingsprogramma van de partij de volgende citaten voor met betrekking tot de publieke omroep:

“De publieke toegankelijkheid van belangrijke sportieve en culturele evenementen via de media wordt versterkt in de mediawetgeving. Alle geldstromen vanuit de overheid naar sport- en cultuurorganisaties worden nagelopen op de mogelijkheid om publieke toegankelijkheid als voorwaarde voor de financiering op te nemen.”

“De publieke omroep integreert met behoud van de pluriformiteit die de omroepverenigingen vertegenwoordigen. Zij krijgt de opdracht en de middelen om voorop te lopen bij de digitale en maatschappelijke ontwikkelingen. Te denken is aan interactieve taalcursussen voor nieuwe Nederlanders en de mogelijkheid om thuis te kiezen uit concerten en opvoeringen die via breedband worden uitgezonden.”

Socialistische Partij – “één reclamevrije publieke zender”
Bij de publieke omroep moet pluriformiteit belangrijker worden en moeten kijkcijfers en marktaandelen een minder overheersende rol gaan spelen. Het principe van non-commercialiteit op de publieke zenders dient zo veel mogelijk te worden nagestreefd. Reclame en sponsoring zijn verschijnselen die eigenlijk niet thuishoren bij een publieke omroep. Reclame leidt tot kijkcijferfetisjisme en bedreigt de integriteit en de onafhankelijkheid van de publieke omroep. Om te beginnen moet er één reclamevrije publieke zender komen.

Leefbaar Nederland – “Nieuwszender moet voorrang krijgen”
Het huidige omroepsysteem waarbij vele zendgemachtigden op alle netten uitgewaaierd zijn, moet sterk vereenvoudigd worden. Drie verschillende zendgemachtigden op de drie netten waarborgen de pluriformiteit. De vele en dure functies in de omroepwereld alsmede de vele bestuurs en overlegorganen moeten gesaneerd worden. De grote besparingen die hierdoor mogelijk zijn worden gebruikt voor kwaliteitsverbetering en een beter nieuwsaanbod. In dit verband is de start van een tv-nieuwszender een prioriteit die niet nog vier jaar kan wachten.

Het met belastinggeld gefinancierde publieke omroepsysteem moet geleid worden naar wat minder van hetzelfde (talkshows, quizzen e.d.) en naar wat meer dat de commerciële omroep niet biedt. In deze tijd van grote en hevige actualiteiten is een journaaluitzending elk uur met directe ingang een korte overgangsmaatregel.

CDA – “Alle publieke zenders via satelliet”
Alle Nederlandse publieke zenders moeten via de satelliet kunnen worden ontvangen. Voor de landelijke publieke omroep is dit reeds het geval, voor de regionale nog niet. De programma’s dienen ook gratis ter beschikking te worden gesteld aan alle internetproviders die deze programma’s weer aan hun klanten gratis moeten aanbieden.

De NOS mag geen staatsomroep worden. De positie en zeggenschap van de leden moet worden versterkt.

D66 – “Geen sponsoring en reclame rond jeugd-tv”
Bij de publieke omroep mogen niet de kijk- en luisterdichtheid centraal staan, maar kwaliteit en aanbod van programma’s van publiek belang. D66 wil daarom een beperking van reclame-inkomsten bij de publieke omroep. Er komt een verbod op reclame rond jeugdprogramma’s. De huidige sponsoring door de overheid van radio en TV programma’s wordt gestopt. Het daarmee vrijkomende geld komt in een fonds voor maatschappelijke documentaires.

D66 wil een grotere openheid van de publieke omroep en een betere verantwoording over het gebruik van publieke middelen. Programmamakers krijgen wat D66 betreft een meerderheidsstem in de netbesturen. Het stimuleringsfonds culturele omroepproducties werkt goed en moet ook worden opengesteld voor commerciële omroepen.

Het bestaande verzuilde stelsen van de publieke omroep mag niet verder worden uitgebreid, maar moet teruggebracht worden naar een model, waarbij kijk- en luisterdichtheid niet centraal staat. D66 wil de financiering van de publieke omroep via de algemene middelen laten verlopen, zodat de omroep geen directe relatie meer zal hebben met de reclame-inkomsten.

Programmagegevens van publieke omroepen zijn publieke gegevens die iedereen moet kunnen publiceren. Mensen moeten kunnen kiezen welke programma’s en diensten (zoals internet) zij via de kabel willen ontvangen. D66 wil de monopoliepositie van kabelmaatschappijen beëindigen.

Christenunie “BBC-achtig model wordt afgwezen”
De Christenunie pleit voor een behoud van het omroepbestel: In de samenleving behoort ruimte te zijn voor culturele pluriformiteit en geestelijke vrijheid. Een pluriforme en onafhankelijke pers speelt in het waarborgen daarvan een belangrijke rol.

De omroepverenigingen blijven de basis voor het publieke omroepbestel. De drie publieke tv-zenders en de vijf publieke radiozenders blijven bestaan. Een BBC-achtig model wordt afgewezen. De commerciële omroepen moeten onder het toezicht van het commissariaat voor de media worden gebracht. (Red: Hiermee doelt de CU op RTL4/5)

Reclame verdwijnt in elk geval op zondag van de publieke zenders. Compensatie voor gederfde inkomsten kan worden gefinancierd uit de publieke middelen. De sponsoring van publieke en commerciële omroepen wordt wettelijk geregeld.

Kabelexploitanten dienen niet uitsluitend vaste pakketten aan te bieden. De afnemer moet kunnen bepalen op welke combinatie van zenders zijn of haar abonnement berust.

Groenlinks “Streven naar een ‘moderne’ publieke omroep”
Het publieke mediabestel is in zwaar weer terecht gekomen. Het dreigt onder de voet te worden gelopen door commerciële zenders, in technisch opzicht verdrongen te worden door het internet en verscheurd te worden door interne twisten. Dat vraagt om een toekomstgericht mediabeleid, waarin een sterke, onafhankelijke publieke omroep, landelijk maar ook regionaal en lokaal, wordt veiliggesteld. Een moderne publieke omroep kenmerkt zich door journalistieke onafhankelijkheid, professionele kwaliteit en weergave van verschillende gezichtspunten. Terecht is het publieke bestel met de Concessiewet hervormd van een verzuild systeem van omroepverenigingen naar geprofileerde, op verschillende doelgroepen gerichte publieke netten. De kracht van het publieke bestel zit niet exclusief in kijkcijfers, maar in pluriformiteit en draagvlak.

Groenlinks heeft hierop een aantal programmapunten samengesteld:
– Er komt tenminste één reclamevrije zender die wordt verdeeld over de publieke omroepen.
– De publieke omroepen krijgen meer mogelijkheden om een herkenbare publieke plek te creëren op het internet.
– De ledeneis van omroepvereniging wordt verlaagd naar 50 duizend leden.
– De zeggenschap van de netredacties wordt vergroot. Per net wordt een redactiestatuut ontwikkeld.

De standpunten van de VVD en Lijst Pim Fortuyn niet opgenomen aangezien de websites van deze partijen wegens de moord op Pim Fortuyn niet beschikbaar zijn. (HvB’s Medianieuws)

[Update zondag 20.00 uur]
Overzicht met de partijstandpunten van de verdeling Radiofrequenties.

PvdA: Vergelijkende Toets: goede distributie van Nieuwszender. Bestaande zenders moeten door kunnen gaan.

CDA: Vergelijkende Toets: daarbij moet de pluriformiteit worden gewaarborgd. Dus selectie op programma-inhoud = format. Radio 1 moet dubbel blijven AM en FM. Geen beperking Publieke
Omroep.

VVD: Veilen. Geclausuleerd. Publieke Omroep moet niet te commercieel worden, dus vraagtekens bij Radio 3 en Radio 2.

D’66: Vergelijkende Toets. Let op taak Publieke Omroep dus op Radio 3 en 2. Geen belemmeringen commerciële omroep. Vindt dat huidig Kabinet Verd. Radiofreq. slecht heeft aangepakt. Heeft ook geen vertrouwen in de ambtenaren die verdeling uitvoeren. Beschuldigt de Vries van verkeerde en onvolledige informatie Kamer!

Groen Links: Veilen: wil een sterke publieke omroep.

SP: Wil alle AM zenders weg hebben wegens storing.

CU: Wil een sterke publieke omroep.

LN: Onbekend.

LPF: Niet veilen. Verder niet bekend.

Radio.nl aanvaard geen enkele aansprakelijkheid voor dit overzicht. Alle gegevens zijn verkregen uit verschillende bronnen en het is niet bekend of het allemaal klopt. Mocht er na aanleiding van de verkiezingen aanstaande woensdag een CDA / VVD / LPF kabinet komen, dan is er een meerderheid tegen veilen maar een grote partij VVD voor veilen.

Gerelateerde berichten