Zoooo, daar gaan we dan. Deel twee over mijn mediabelevenissen in Japan. Voordat ik doorlul over de tv (wat ik eigenlijk al een beetje gedaan heb in mijn vorige column) eerst iets wat de lezer hier moet interesseren. Ja, we zitten hier ten slotte op de RADIOwereld. Dus vraag is dus:
Wat vind je zoals op de radio als je in de prachtige Japanse tuin van het Myooshin-ji naast de Taizoo-in zit in hartje Kyoto?
Helaas zijn al mijn foto’s mislukt, anders had ik een mooie foto in deze kolom laten zetten.
Een simpel onderzoekje dus. Gewoon de walkman in de rugzak en lekker op een zaterdagmiddag zo ronde klok van vijven tijdens de zonsondergang even de FM band afzoeken. Ik heb dat twee keer gedaan. De eerste keer op de automatische zoekpiloot en daarna nog een keertje met de hand om er zeker van te zijn dat ik alle zenders gevonden had.
Eigenlijk had ik dit al lang hier in DC moeten doen natuurlijk, maar ja, druk druk druk en zo (loog hij). Ik ga volgende week naar radiomekka New York City en daar echt proberen dezelfde test in de NewYorkse ether te doen (pff, alsof iemand me daaraan gaat houden :-p )
Enfin, de resultaten van de eerste ronde – in steekwoorden (om het kort te houden):
88.10 MHz: rockmuziek, electro, Japans, beetje jarig 80, Engelse jingles (helaas kon ik geen stationsnaam ontwaren), een paar minuten grappig (want gelach) gelul tussen de twee platen, en daarna een jaren 60 achtige plaat. De DJ was een vrouw en ze praatte vrij rustig, maar wel lang dus.
89.90 MHz: Sky Radio-achtige songfestival rock-pop met veel lalaalalaalalaa. Weer een hoop gelul en later bleek ik te luisteren naar de JAC top 40, zo vertelde de Engelse jingle mij. De commercials waren rustig waren erg lokaal gericht (het enige woord dat ik begreep wat Kyoto en dat kwam vaak terug) en werden ingeluid door een fijn Engels ‘Stay tuned and we’ll be right back’. Een andere jingle vertelde mij dat ik naar een ‘Album listening Station’ luisterde. En weer was de DJ een vrouw.
101.75 MHz: Een hoop Japans geleuter. Geen flauw idee waar het over ging. Er was een reportage met straatgeluiden.
Zo en dat was het. Ja, ik geef het toe, een beetje teleurstellend voor een stad met 1,7 miljoen inwoners. En mijn walkman (TM) is toch wel van een echt Japans merk. Tja. Daar was ik toch even sip van. Ik bedoel, Kyoto (1,7M), ligt vlak naar Osaka (2,5M) en Nara (0,4M), en achter Osaka ligt Kobe (1,4M) en samen praten we dan toch over een potentieel aantal luisteraars van (1,7+2,5+0,4+1,4 =) 5,7 miljoen luisteraars. Je zou zeggen dat die meer dan vier zenders willen.
Nu heb ik de AM niet gescand maar dit is erg droevig. Tenzij Japanners nog ergens buiten de 87,5 – 108 MHz zenders verstopt hebben. Ik bedoel, wij in Europa gebruiken die frequenties allemaal wegens conventies, maar Japan is een groot geïsoleerd eiland en hoeft zich wat dat betreft helemaal aan niemand aan te passen.
Voor de zekerheid toch nog maar ff een tweede ronde gedaan, maar dan met de hand. Ik vond toen nog de volgende extra zenders:
88.85 MHz: 2 lullende vrouwen met een rustig fillertje op de achtergrond en daarna Japanse Jazz.
95.70 MHz: een gesprek tussen een man en een vrouw. Geen flauw idee waarover.
101.70 MHz: weer een hoop geleuter. Met veel ‘Hai’s tussendoor. ‘Hai’, is Japans voor ‘ja’, maar het functioneert ook als ‘hallo’, ‘dank je’, ‘over naar de studio’ etc etc etc. ‘Hai’ is zeg maar het smeermiddel van de Japanse taal. Verder ontwaarde ik de woorden ‘Amerika’ en ‘Nippon’ (da’s Japans voor Japan). Dus misschien ging het over voetbal.
En dat was het. Meer is er niet. Ik hoop eigenlijk dat er onder mijn lezerspubliek iemand is die wat meer weet van Radio in Japan en me kan uitleggen waarom er in zo’n krankzinnig grote stad zo weinig radio te horen is in de ether.
Ik zeg: ‘Sayonara’ en da’s Japans voor ‘de ballen’,
Met vriendelijke groet,Jasper
Uw Vliegende Radiowereldreporter, dit keer over de FM band in Japan.
PS:
Ik zie dat men oproept om aanstaande maandag 1 juli geen euro’s uit te geven. Ik kan zeggen dat ik die actie vanuit Washington DC ga ondersteunen door hier ook geen enkele euro uit te geven.
PPS:
In het kader van de zinloze feiten waar je echt heeel erg weinig aan hebt, het volgende feit: 1 juli is Independence Day. In Canada dan. Drie dagen later is het hier in de USA prijs.