Raadsleden van Leefbaar Rotterdam beginnen een eigen omroep. De politici willen zowel tv- als radioprogramma’s maken, waarin de mening van de ‘gewone Rotterdammer’ centraal staat. Daarnaast zoekt Leefbaar Rotterdam naar een café, waar de leden elkaar kunnen ontmoeten en over maatschappelijke problemen kunnen discussiëren.
Binnen Leefbaar Rotterdam heerst grote onvrede over TV en Radio Rijnmond, vertelt gemeenteraadslid M. Smit. Het aanbod van deze regionale zenders sluit niet aan bij de belevingswereld van veel Rotterdammers, meent hij. Smit heeft vooral problemen met het volgens hem ‘linkse’ karakter van de twee lokale omroepen. ,,En dan zeg ik het nog vriendelijk.”
De Onafhankelijk Populistische Omroep, zoals de nieuwe omroep gaat heten, wordt een aparte stichting en zal los komen te staan van de partij Leefbaar Rotterdam. De programma’s krijgen echter wel een politiek tintje. De bedoeling is wekelijks de tv-programma’s uit te zenden op het kanaal van Rotterdam TV. In die programma’s, die een half uur duren, zullen vooral gewone Rotterdammers aan het woord komen, vertelt Smit. ,,Wij willen dat ook andere mensen aandacht krijgen en niet steeds dezelfde personen op tv verschijnen.”
De Leefbaar-raadsleden willen zich ook storten op het maken van radio. ,,Ik mis in Rotterdam een goed politiek discussieprogramma. En er zijn wel meer dingen die Radio Rijnmond laat liggen. Het is toch te gek dat ik onlangs helemaal naar Amsterdam moest om daar met een andere Rotterdammer op de radio te discussiëren.”
Smit vindt dat de publieke zenders te weinig doen voor het geld dat ze van de overheid krijgen. ,,Ze ontvangen heel veel subsidie. Ik denk dat we als gemeenteraad eens kritisch moeten kijken naar de prestaties die ze daarvoor leveren.”
Migrantenomroep
Het bestuur van de nieuwe omroep is nu op zoek naar een studio. Op dit gebied denkt Smit aan samenwerking met de Migrantenomroep (MOR). Directeur B. Bourzik, als gemeenteraadslid van GroenLinks politiek tegenstander van Leefbaar Rotterdam, staat niet onwelwillend tegenover een eventuele samenwerking op facilitair gebied met de zender van Leefbaar. ,,Daarover valt te praten. Als er geen discriminerende uitlatingen worden gedaan, heb ik daar geen problemen mee.”
Hoofdredacteuren Cees van der Wel (TV Rijnmond) en Laurus Borst (Radio Rijnmond) reageren stomverbaasd op de kritiek van Smit. ,,De aantijging dat wij een links bastion zijn, vind ik smaad. Schaamteloos,” aldus Van der Wel. Hetzelfde geldt volgens hem voor Smits insinuaties dat de zenders miljoenen over de balk gooien. Die aantijgingen komen volgens de hoofdredacteur telkens terug, zonder dat daar bewijs voor wordt geleverd.
Dat TV Rijnmond te weinig aandacht zou schenken aan de gewone Rotterdammer en dat telkens dezelfde mensen in beeld komen, noemt Van der Wel ‘volslagen onzin’. ,,TV Rijnmond is er voor iedereen. Ze kijken gewoon niet goed. Misschien bedoelt Smit dat hij onvoldoende in beeld komt, maar zelfs dat is onzin. Wij hebben genoeg aandacht voor Leefbaar Rotterdam.” Het idee om een eigen tv-zender te beginnen juicht Van der Wel toe. ,,Hoe meer pluriformiteit, hoe beter. Ik wens ze veel succes en zal ook zeker gaan kijken.”
Voor Borst is de kritiek nieuw. ,,Ik herken het ook niet.” De zender heeft weliswaar geen specifiek politiek discussieprogramma, maar er zijn volgens hem genoeg andere programma’s waar ruimte wordt geboden voor politieke discussies. ,,Dus dat is nonsens. Hij kan zeggen dat hij vindt dat het te weinig gebeurt, maar hij moet niet de indruk wekken dat het helemaal niet gebeurt.” De gewone Rotterdammer komt bij Radio Rijnmond wel degelijk aan het woord, verdedigt Borst zich. ,,Iedere avond tussen zes en zeven kunnen luisteraars bellen over alles wat ze willen zeggen.”
Ideeën
Volgens de hoofdredacteur is het een feit dat journalisten over het algemeen wat linkser zijn dan de gemiddelde Nederlander. Maar bij Radio Rijnmond valt dat wel mee, vindt hij. Er lopen ook mensen rond met ‘rechtse’ ideeën. ,,Ik begrijp ook niet waar hij dat vandaan haalt op grond van de programma’s.”
Naast een nieuwe omroep zijn er bij Leefbaar ook vergevorderde plannen voor een eigen café. Diverse horeca-zaken zijn al bezocht. Een definitieve locatie is er echter nog niet. De bedoeling is wel dat het café in het centrum komt. ,,We willen een plek waar je elkaar elke dag kunt ontmoeten, praten en voeling houdt met wat speelt in Rotterdam. In de kroeg hoor je namelijk wat er leeft,” aldus Smit.
(Abdel Ilah Rubio / Rotterdams Dagblad. )