Napster gebruikt met opzet een niet-werkend filter waardoor allerlei ‘verboden’ muziek nog op te halen is, aldus de RIAA.
De platenbrancheorganisatie leverde dinsdag een klacht in bij rechter Patel over het filter waarmee Napster de verspreiding van duizenden muziekbestanden moet tegengaan. Dat filter werkt niet, aldus de RIAA, en dat komt Napster volgens de organisatie maar al te goed uit. De RIAA beticht Napster ervan moedwillig de verspreiding van ‘verboden’ muziek toe te laten om niet al haar gebruikers kwijt te raken.
Rechter Patel bepaalde begin maart dat Napster binnen drie dagen materiaal van haar uitwisseldienst moet verwijderen als de muziekuitgevers daarom gevraagd hebben. Sindsdien heeft Napster van 675.000 nummers of 8 miljoen bestanden het commando gekregen verspreiding stop te zetten.
Maar volgens de RIAA werkt het door Napster gebruikte filter allerminst. Vrijwel alle bestanden zijn nog te vinden via de dienst, al moet men soms wat creatief zijn met de spelling van songtitels. Dat concludeert de organisatie op basis van een test van 7000 liedjes.
De RIAA vraagt de rechter daadkrachtiger naleving van het vonnis af te dwingen. Napster zou verplicht moeten worden een meer geavanceerde, effectievere technologie te gebruiken om muziek te blokkeren. Nu gebruikt Napster een tekstgebaseerd filter dat muziek blokkeert op basis van de bestandsnaam.
Napstergebruikers kunnen dit filter gemakkelijk omzeilen door de bestandsnaam iets te veranderen. De RIAA wil dat Napster een filter gebruikt dat werkt aan de hand van de zogeheten checksum. Dat is een unieke ‘vingerafdruk’ die elke afzonderlijke MP3 bevat die van een bepaalde cd wordt getrokken. Alle kopieën die van die MP3 worden gemaakt hebben dezelfde checksum.
Napsters CEO Hank Barry legt de aantijgingen naast zich neer. Volgens hem werkt Napster wel degelijk mee aan het filteren van muziek, en met ‘meetbaar resultaat’. Barry claimt dat Napster sinds het vonnis 275.000 liedjes heeft geblokkeerd, ofwel 1,6 miljoen specifieke bestandsnamen.
Napster zou bovendien actief op zoek zijn naar de variaties die gebruikers bedenken voor de spelling van artiesten en nummers. Volgens Barry is het gemiddeld aantal beschikbare bestanden op Napster de laatste weken met 60 procent gedaald tot 160 miljoen. (WebWereld)