‘Hallo, dit is Colorful Radio, —>>> hitradio voor gekleurde mensen. Je hoorde net de nieuwste hit van Angie Stone op jouw zender. Your music, your culture, your voice.’ Het nieuwe radiostation Colorful Radio draait op volle toeren vanuit een studio in Zeewolde. Vanuit Zeewolde, maar dit jonge radiostation is in bijna heel Nederland te ontvangen.
Gekleurde radio, het klinkt een beetje cliché. Maar als het aan de dj’s van Colorful Radio ligt komt er alles behalve brave radio in de lucht. Alles wat ‘normale’ zenders niet brengen wil Colorful Radio maken. Tenminste, Colorful Radio wil alles maken wat culturele achtergronden heeft die in West-Europa en Amerika minder commercieel en gangbaar zijn. Vooral georiënteerd op jonge gekleurde Medelanders.
Sinds 17 januari is Colorful Radio officieel in de lucht en nu heeft de jonge zender zich officieel kandidaat gesteld voor een van de drie commerciële etherfrequenties die in juni door staatssecretaris Rick van der Ploeg worden geveild. Of eigenlijk is Colorful Radio niet in de lucht, want de radiozender is alleen via de kabel te ontvangen. In 90 procent van het land zit de zender op de kabel. Alleen in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag nog niet. In Utrecht en Amersfoort komt Colorful per 1 mei op de kabel.
Volwaardig
Maar uitzenden via de kabel is niet genoeg. Want Colorful Radio wil een volwaardig zendstation worden, naast Radio 3, Radio 538, Kink FM en alle andere muziekzenders die zich op de jeugd richten. En in de auto kan je zo moeilijk kabelradio ontvangen, ,,tenzij je een hele grote haspel hebt,” grapt directeur Gert Bras van Colorful Radio.
Bras heeft overal oplossingen voor. Hij is zakenman die Colorful Radio als een nieuwe richting in zijn leven ziet na jaren automatiseringsbusiness en jaren uitzendbranche. Hij heeft zijn eigen bedrijf verkocht en was met een ‘sabbatical year’ bezig toen vrienden hem vroegen of hij mee wilde doen met Colorful Radio. Vrienden die verstand hebben van radio, maar geen verstand hebben van geld. Allemaal heren op leeftijd in feite, net als Bras zelf. Niet helemaal de doelgroep van Colorful Radio, maar dat deert ze niet. Het zijn de dj’s die de radio maken, niet de bedenkers en de directeuren.
Bras rookt het ene sigaretje na de andere als hij de toekomst van Colorful Radio uittekent. Hij goochelt met cijfers. ,,Nederland heeft volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek 1,8 miljoen inwoners met een allochtone achtergrond. Volgens diezelfde CBS is in het jaar 2015 vijftig procent van alle jeugd in Nederland van allochtone afkomst. We leven straks in een nieuwe samenleving. Daar hoort een radiozender bij. Op dit moment is er geen radio met multiculturele muziek. Radio 5 is geen goed station. Saai en veel te veel hokjesgeest. Een uurtje Turkse muziek, een uurtje Caribbean. Voor de jeugd niet leuk en ook veel te afgebakend. Als je de kabel afzoekt haal je Colorful Radio er direct uit. We draaien R&B, hiphop, Türkpop, Raï, salsa, reggea, maar ook minder bekende dingen als zouk, arabesk, tumba, merenque en soukous.”
Blanke muziek
In de studio op het Gildenveld in Zeewolde staat dj Papa Pierre plaatjes te draaien voor het programma Recept é la Pierre. Een witte dj in een felgevlamde radiostudio van Colorful Radio. ,,Waarom kan ik geen hits draaien voor gekleurde mensen?” vraagt hij zich af. ,,Ik kom uit Amsterdam, dus ik weet echt wel waar ik het over heb.” Hij knalt een hit van de Turkse Tarkan de zender in. ,,Colorful Radio is multicultureel. Dat betekent dat er ook best blanke muziek tussendoor mag.”
Directeur Bras heeft daar hele stellige ideeën over. ,,Allochtone kinderen vinden zichzelf gewoon Nederlands. Niet Hollands, maar wel Nederlands. De culturen vloeien in elkaar over. Jongeren zijn best geïnteresseerd in elkaars muziek. Toch herkennen de gekleurde Nederlandse jongeren zich niet in de bestaande radio, omdat daar niets terugkomt van hun roots. Jongeren denken niet in strakke etnische lijnen, maar ze herkennen wel graag iets van hun eigen achtergrond. Daarom draaien wij Caribische muziek, maar dwars daar doorheen kan een Turkse plaat of een Marokkaanse plaat. We hebben Antiliaanse dj’s, maar ook Surinaamse en Marokkaanse. De voertaal is Nederlands, maar er mag best berbers tussendoor gekletst worden of Papiamento. Onze radio is een mix. Geen aaneenschakeling van verschillende hokjes.”
Bras is zakenman genoeg om te beseffen dat zijn radiostation weinig kans maakt als de drie vrije FM-frequenties via een veiling van de hand gaan. Met minstens twintig gegadigden wordt de spoeling dun, terwijl de bedragen zo hoog kunnen oplopen dat de investering nauwelijks rendabel meer te maken is. Bras: ,,We hopen op de politiek. Wij zorgen voor een aanvulling in de markt. Colorful Radio brengt iets wat de Nederlandse radio niet heeft. De politiek heeft het vaak over pluriformiteit in de ether. Als pluriformiteit een belangrijker argument is dan geld, dan maken wij een kans. Ik hoop het echt, want Nederland verdient meer dan een zoveelste station dat de top-honderd en de top-veertig van voor naar achteren en van achter naar voren afdraait. Wij zijn een aanvulling.”
Al in 90 procent van het land op de kabel
Naam: Colorful Radio
Omschrijving: Radiozender voor jongeren tussen 13 en 35 jaar met multiculturele muziek en gekleurde hits.
Te vinden: Op de kabel in meer dan 90 procent van de Nederlandse gemeenten. Via de website is te vinden op welke kabelfrequentie Colorful Radio is te beluisteren in de verschillende dorpen en steden. Voor heel Flevoland geldt bijvoorbeeld de frequentie 102.4.
Aantal aansluitingen: 5,2 miljoen.
Aantal luisteraars: naar schatting 80.000 per dag.
Uitzendtijden: Van 10 tot 24 uur. In de nabije toekomst vanaf 6 uur ’s morgens en later wellicht 24 uur per dag.
Programma’s: Vooral muziek, van Latin tot Türkpop, van hiphop tot reggea, van r&b tot salsa en van groove tot raï. Met tussendoor stand-up comedy van Ross & Iba, Afrikaanse invloeden van Cheb Momo en live-uitzendingen uit de New York Dancehall.
Eerstvolgende doel: Een FM-frequentie om via de ether uit te zenden, zodat Colorful Radio ook in de auto, op straat, in de tuin of op de camping te ontvangen is.
Uiteindelijke doel: Een radiozender die bij een breed publiek aansluiting vindt, zowel bij gekleurde jongeren als bij autochtone Nederlanders. (Veluws Dagblad)