Er zijn geen juridische argumenten om af te zien van toewijzing van de zeven huidige FM-frequenties aan de zenders die daar reeds op zitten en het veilen of verdelen van drie andere radiofrequenties onder nieuwkomers. Dat is de conclusie van de media-specialisten van PvdA, VVD en D66.
De Kamerleden van de regeringsfracties hebben donderdag de juridische adviezen over de nieuwe etherverdeling ingezien. De adviezen zijn gericht aan de staatssecretarissen De Vries van Telecommunicatie en Van der Ploeg van Media. Deze stukken van de Nederlandse Mededingingsautoriteit en de Opta (toezichthouder in de telecomsector) konden hen er niet van overtuigen dat het veilen van alle FM-frequenties de beste manier is om de ruimte in de ether te verdelen.
‘Een veiling wordt als transparanter en wenselijker beoordeeld’, aldus de coalitiepartijen. Maar nergens blijken volgens hen juridisch bezwaren tegen het toedelen van zeven frequenties aan de bestaande zenders en het veilen of verdelen van de overige drie.
De fracties willen dan ook vasthouden aan het verdelen van de radiofrequenties op de manier die een adviescommissie onder leiding van voormalig KLM-topman Bouw heeft voorgesteld: zeven voor de bestaande publieke en commerciële zenders en de rest verdelen onder nieuwkomers.
Ook PvdA-Kamerlid Wagenaar is niet meer van mening dat veilen één van de opties is. D66 blijft voor uitvoering van het advies-Bouw en ziet als beste alternatief een verdeling op grond van nog vast te stellen, objectieve criteria.
De VVD staat achter het voorstel van Bouw eventueel in aangepaste vorm. Pas als dat onmogelijk blijkt, mag van de VVD ook worden geveild. ‘Daar zijn wij nooit tegen geweest’, aldus Nicolaï.
VVD-staatssecretaris De Vries wil het kabinet er vandaag echter toch van overtuigen dat het veilen van alle tien etherfrequenties de enige manier is om ze eerlijk te verdelen. Zo’n voorstel kan op dit moment niet op draagvlak in de Kamer rekenen. Volkskrant