Vrijwilligers van de lokale omroep in Alphen aan den Rijn, de voormalige LOA, zijn druk bezig om een nieuwe omroep op te richten. Zij hebben een plan van aanpak gemaakt en daarover deze week gesproken met de gemeente. Ze hopen in september van start te kunnen gaan.
De vrijwilligers hebben daarvoor contact gezocht met de driekoppige commissie die de gemeente vorig jaar in het leven riep om de terugkeer van een omroep in Alphen voor te bereiden. Die commissie heeft sindsdien nog niets naar buiten gebracht. Voor de enthousiaste vrijwilligers duurde het allemaal te lang; de LOA ligt inmiddels twee jaar stil.De omroep viel in 1999 uit elkaar door grote onenigheid tussen een groep vrijwilligers, de hoofdredacteur en het bestuur. De gemeenteraad besloot toen de subsidie stop te zetten, in afwachting van een onderzoek naar nut en noodzaak van een lokale omroep. Een onafhankelijke adviescommissie onder leiding van Vara-man Cees Waal toonde beide aan.
Een lokale omroep zou de gemeente wel geld kosten, als zij een betaalde kracht aanstelt om de kwaliteit van radio- en televisieprogramma’s te waarborgen. De gemeente zette vervolgens een driekoppige commissie, onder leiding van secretaris C. Broeksma van de Kamer van Koophandel Rijnland, aan het werk om dat plan verder uit te werken.Bestuurslid H. L’Herminez van de oude LOA meldt verheugd dat enige enthousiaste vrijwilligers er vaart achter proberen te zetten. Het bestuur bemoeit zich er niet mee. ,,De LOA is verdwenen, wij zijn een bestuur in ruste. Zodra de nieuwe omroep begint, stellen wij de zendmachtiging en onze apparatuur ter beschikking.’’
Commissievoorzitter Broeksma noemt dat het plan van de vrijwilligers serieus en goed onderbouwd. Hij hoopt de gemeente volgende week zijn advies uit te brengen, waarvoor dat plan de basis is. Daarvoor moeten nog wel cruciale puntjes op de i worden gezet, zegt hij. ,,Voor 80 procent hebben we overeenstemming, maar het plan moet worden aangepast zodat het past binnen de richtlijnen van het commissariaat van de media. Het gaat dan om publieke omroep versus private financiering. Een gemeente gaat geen commerciële omroep exploiteren. Maar voor informatieve en doelgroepgerichte programma’s is wel geld nodig.
’’Het streven van de vrijwilligers om met de jaarmarkt in september een nieuwe omroep te presenteren, lijkt LOA-bestuurder L’Herminez om die reden moeilijk. Vooral vanwege de wens van de gemeente dat een omroep wekelijks een half uur kwalitatieve en informatieve televisie moet verzorgen. Dat kost aanzienlijk meer geld dan het budget van 63.000 gulden dat de gemeente ervoor uit wil trekken.De vrijwilligers willen zelf nog niets loslaten over hun plannen. Ze willen de afrondende gesprekken met de gemeente niet frustreren en hopen binnenkort een spetterende start te kunnen maken.Wethouder Wienbelt liet zich vorige week ontvallen dat het onderzoek inderdaad nogal lang duurde. Volgens hem kwam dat doordat de commissieleden weinig gelegenheid hadden om bij elkaar te komen. Het bleek moeilijk om de agenda’s op elkaar af te stemmen. (Saskia Buitelaar / Leidschdagblad)