Publieke omroep reclamevrij

De publieke omroep moet reclamevrij worden en mag niet te veel aandacht en geld besteden aan amusement en sport. Dat vindt een meerderheid van de Nederlanders, blijkt uit een enquête in opdracht van het Eindhovensdagblad.

Voor de enquête interviewde onderzoeksbureau Motivaction ruim vijftienhonderd mensen, die een gemiddelde van de Nederlandse bevolking representeren. De ondervraagden blijken verder de rol van de omroepverenigingen niet zo belangrijk te vinden. Mensen zijn vooral lid van een omroep voor de bijbehorende gids en niet om invloed uit te oefenen op de programma’s.

Politiek Den Haag en ook de omroepen zijn het onderling al jaren oneens over de toekomst van de publieke omroep. Deze week nog botsten kabinet en Kamer over de vraag of omroepverenigingen invloed moeten blijven houden op de programma’s.

Visie
Het kabinet heeft voor dit voorjaar een nieuwe visie op de publieke omroep aangekondigd. Gezien het jongste meningsverschil met de Kamer is het maar de vraag of dat er van komt. Een meerderheid van de ondervraagden heeft minder moeite met de oplossing van het vraagstuk. Zo geeft bijna zeventig procent aan voor het behoud van de publieke omroep te zijn. Van de ondervraagden ziet 54 procent de publieke omroep het liefste reclamevrij.

Wat kost de publieke omroep u ?
De huidige kosten van de publieke omroep, zeven euro per maand per huishouden, worden door de helft van de mensen als ’genoeg’ ervaren. Gevraagd waar de publieke omroep zijn geld aan moet besteden, krijgen achtereenvolgens nieuws, documentaires en films de hoogste scores. Sport, show en amusement scoren aanzienlijk lager. Wat driekwart van Nederland betreft, mogen de huidige drie publieke zenders blijven. Van de ondervraagden is 58 procent lid van een omroep. Het gros, 63 procent, zegt dat alleen te doen vanwege het bijbehorende omroepblad. Mocht er voor dat blad een (gratis) alternatief komen, dan zegt 49 procent zowel het abonnement als het lidmaatschap van de omroepvereniging op. Ongeveer driekwart van de mensen vindt dat er over tien jaar nog een publieke omroep moet zijn, maar slechts 45 procent verwacht dat dat ook zo is.

Voor de visie van de meerderheid van de bevolking bestaat overigens geen draagvlak in de politiek. [Eindhovensdagblad/Radio.NL]

Gerelateerde berichten