Goed, na wat botte afkraakcolumns is het nu tijd voor zowel een experiment als een constructief iets. Ik ga eens experimenteren of ik, lui als ik ben, niet zelf een column kan schrijven maar dat mijn lezers kan laten doen. Het onderwerp? Dat laat zich raden. De vergelijkende toets.
Daarmee kom ik bij het constructieve. Tot nu toe wordt zo ongeveer ieder plan waarmee een Kabinet komt, mede door ondergetekende, met de grond gelijk gemaakt. Nu ben ik benieuwd of er onder mijn lezers mensen zijn met suggesties voor een vergelijkende toets welke gebruik maakt van objectieve criteria die meteen zo eerlijk mogelijk zijn. Met andere woorden is dit een constructief experiment: kan ik mijn lezers een goed plan laten ontwikkelen?
De suggesties moeten simpelweg voldoen aan een aantal punten.
1> Ze moeten objectief zijn en derhalve geen ruimte laten voor beïnvloeding door derden.
2> Ze moeten enigszins eerlijk zijn (en dus niet bij voorbaat een bepaald(e) (groep) marktpartij(en) buitenspel zetten).
3> Ze moeten uitvoerbaar zijn.
Punt vier, niet te vergeten, is de juridische houdbaarheid, maar daar kijken we later nog wel eens naar.
Arthur was de eerste die reageerde. Die heeft best een interessante suggestie: “Een suggestie kan zijn om te kijken naar wat de luisteraar wil, het is tenslotte commerciële radio en je hebt al de publieke omroep waar de overheid al de touwtjes in handen heeft. Ze moeten er dus op een objectieve manier achterkomen wat de luisteraar wil”. Oftewel: Arthur stelt een soort onderzoek voor waarbij naar de voorkeuren van de luisteraars wordt gekeken. Wat de luisteraar wil gaat de ether in. Dat zou dan dus onderzocht moeten worden. Hoe zou dat aangepakt moeten worden? Een andere optie die Arthur geeft is om te kijken naar datgene wat er de afgelopen jaren niet in de ether zat. Hij noemt dan een alternatieve zender, een dancezender en een echte oldiezender.
Voorts stelt Arthur voor om nieuwszenders via de AM uit te laten zenden, zodat de FM gebruikt kan worden voor muziekzenders. Deze suggestie heb ik al eerder gehoord, samen met de twee meest genoemde voordelen hiervan: ten eerste kun je zowel een publieke als een commerciële nieuwszender op de AM kwijt, met als gevolg een gelijkwaardig bereik. Ten tweede krijg je hiermee meer ruimte beschikbaar voor muziekzenders, en de AM wordt interessanter voor de luisteraars.
Andere reacties zijn welkom! Verzin dus wat en laat mijn Radio.nl mailbox volstromen. Ik zal ervoor zorgen dat, indien de reacties binnenkomen, deze column enkele keren per dag zal worden geupdate met de verse reacties. Wees ook niet bevreesd om met een half afgemaakte suggestie te komen; als dit experiment slaagt zullen er ongetwijfeld andere mensen zijn die het ‘plan’ afmaken en verbeteren. Kom maar op met die reacties!
Michiel van Diesen.