De KRO heeft deze week de Omroep Databank op internet gelanceerd. In deze databank zijn feiten en cijfers te vinden over de publieke omroep. “Met behulp van deze gegevens kan men in het vervolg discussiëren op basis van feiten, in plaats van slechts op meningen,” zo stelt projectleider Ton Mulder van de KRO.
De Omroep Databank is in het leven geroepen nadat het publieke bestel eind vorig jaar zwaar onder vuur kwam te liggen. Met name de schrijvende pers, maar ook de politiek en commerciële omroepen betichtten de omroepen van geldverspilling, een te commercieel karakter en een achterhaalde structuur. D
e KRO vroeg het publiek hierop te reageren per telefoon of internet. Als gevolg van deze ‘Vertel Het Ons-actie’, heeft de KRO een dossier samengesteld met feiten en cijfers over de publieke omroep. Dit dossier wordt gepubliceerd in de Omroep Databank. KRO Mediadirecteur Ton Verlind was initiatiefnemer van de Omroep Databank: “De belastingbetaler brengt het geld op voor de publieke omroep, dus de belastingbetaler heeft ook recht op een goede verantwoording. Het totstandkomen van de omroepdatabank past in deze visie van de KRO. Bovendien hoop ik dat de discussie over de publieke omroep zo op een wat hoger intellectueel niveau komt in plaats van het gooi- en smijtwerk van de afgelopen maanden.”
De Databank geeft antwoord op veel denkbare vragen over de publieke omroep. Zo wordt ingegaan op het voorstel van Gerrit Zalm om de publieke omroep terug te brengen tot twee netten en de roep om de invoering van een BBC-model, wordt het maatschappelijke nut van sport en amusement bij de publieke zenders aan de kaak gesteld en wordt gekeken naar het bestaansrecht van omroepverenigingen. Onder andere onderbouwd door onafhankelijke onderzoeksresultaten en de publicatie van financiële cijfers, probeert de KRO openheid en inzicht te geven in het publieke stelsel.
De Omroep Databank is niet compleet. De KRO heeft geprobeerd zoveel mogelijk feiten te verzamelen, echter doet een beroep op de andere omroepen, journalisten, bedrijven, studenten of de kijker thuis om de Databank van aanvullingen te voorzien. Gegevens, jaarverslagen en onderzoeken met betrekking tot de publieke omroep kunnen op de bank geplaatst worden. Maar ook suggesties, opmerkingen en vragen kan men hier kwijt. Mede op basis van deze informatie zal de redactie van KRO Internet de Omroep Databank regelmatig actualiseren. [KRO/Radio.nl]