De werkgevers en werknemers gaan opnieuw in gesprek over een nieuwe CAO. Beide partijen willen hun best doen om uit de impasse te komen waarin het overleg nu zit, maar de vraag is of dat gaat lukken. In afwachting van een oplossing hebben de regionale werkgevers besloten om de lonen van hun medewerkers per 1 mei alvast met drie procent te verhogen. En ook de landelijke werkgevers zullen in juni alvast een bedrag uitkeren, als een akkoord niet snel wordt bereikt. Struikelpunt is nog steeds de regeling voor werknemers met een tijdelijk contract.
De bonden willen dat die werknemers een beëindigingspremie van hun werkgever ontvangen, wanneer hun contract niet wordt verlengd. De werkgeverdelegatie kan zich in deze regeling vinden, mits er een overgangsregeling wordt getroffen voor werkgevers die op het moment dat ze een overeenkomst met een werknemer aangingen, niet op de hoogte waren van de regeling. Dat betekent dat contracten die werden afgesloten voordat de CAO-onderhandelingen van start gingen, buiten de regeling zouden vallen.
Voor de bonden was dit tot voor kort onbespreekbaar. ‘Maar’, zegt NVJ-onderhandelaar Thomas Bruning, ‘we zijn bereid om te zoeken naar een compromisvorm op de voorwaarde dat deze misbruik door de omroepen uitsluit.’ Een tweede punt van discussie is de voorgestelde verhoging van de zogenaamde n.r.d.-vergoeding met dertig procent. Deze vergoeding wordt gegeven voor het werken in nachtdiensten en overwerk. De bonden willen dat deze verhoging met terugwerkende kracht wordt gegeven vanaf oktober 2002, de datum waarop de nieuwe CAO in werking had moeten treden.
Bruning: Met name de laatste tijd, met de oorlog in Irak, is er door mensen verschrikkelijk veel overgewerkt.’ De werkgevers willen die verhoging invoeren vanaf april 2003. Woordvoerder Carel Keller: ‘Dat is gedurende de onderhandelingen steeds het uitgangspunt geweest, dat kun je overal nalezen. Dat de bonden met deze eis komen, is nieuw voor mij.’ De vraag is dan ook of op korte termijn een akkoord wordt bereikt. [Spreekbuis/Radio.nl]