Omroep spaart zelf 47 miljoen

De publieke omroepen verwachten volgend jaar 47 miljoen euro te kunnen bezuinigen door veel meer televisieprogramma’s te herhalen en fors te korten op internet, radio en klassieke muziek. Ook wordt flink bezuinigd op de personeelskosten en automatisering.

Dat blijkt uit een vertrouwelijk overzicht van alle bezuinigingen. De omroepen hebben twee weken geleden een akkoord bereikt over de verdeling van de pijn. Zo neemt de Tros 4,6 miljoen euro voor haar rekening, NOS 4,3 miljoen, Avro en KRO elk 3,5 miljoen, NCRV 2,8 miljoen, BNN 1,6 miljoen, Vara 2,5 miljoen, VPRO 2,9 miljoen, NPS 3,3 miljoen en EO 2,8 miljoen.

Deze maand beslissen de omroepen elk apart hoe ze hun budgetkorting precies invullen. De plannen worden in september gepresenteerd, aldus een woordvoerder van de Publieke Omroep.

Op hoofdlijnen zijn al afspraken gemaakt. Zo gaan alle omroepen meer programma’s herhalen. De Tros hoopt zo bijvoorbeeld twee miljoen euro te besparen. Ook wordt op programma’s bespaard. De NPS is bijvoorbeeld al met Gewest gestopt (scheelt 600.000 euro) en de NOS zet het mes in de evenementen. Met Prinsjesdag, 4 en 5 mei en Koninginnedag pakt de omroep voortaan minder uit. Ook het gesprek met de minister-president kan met vijfduizend euro goedkoper.

Flinke klappen vallen bij de internetactiviteiten van de publieke omroepen. Die worden voor 5,5 miljoen euro gekort. Ook de radio krijgt het zwaar te verduren. Als het aan de omroepen ligt, keert Radio 1 niet terug op de AM (scheelt twee miljoen), in weerwil van wat de Tweede Kamer wil en er wordt gewerkt aan een ‘nieuwe radiostrategie’ voor Radio 747 en Radio 4 (omroeporkesten) die ook enkele miljoenen euro’s moet opleveren. Beide zenders blijven, maar moeten goedkoper.

Hoeveel banen de bezuinigingen kosten, is nog onduidelijk. Volgend jaar gaat het om enige tientallen. Daarbij worden gedwongen ontslagen niet uitgesloten. Thomas Bruning van de journalistenvakbond NVJ begrijpt niet dat de omroepen nu al praten over gedwongen ontslagen. ”De bezuinigingen worden als een feit geaccepteerd terwijl de Tweede Kamer nog moet beslissen.” [Volkskrant/Radio.nl]

Gerelateerde berichten