Programmamakers keren zich tegen overhead publieke omroepen
Programmamakers maken zich toenemende zorgen over de gevolgen van de bezuinigingen voor hun programma’s. Ondanks de geruststellende woorden van omroepbestuurders, constateren ze dat de bezuinigingen wel degelijk ten koste gaan van het programma-aanbod.
Sommige programma’s zullen zelfs helemaal verdwijnen, zoals Nederland komt thuis, Spangen en Gewest. Omroepen moeten meer doen om hun overhead terug te dringen, vinden de programmamakers, omdat deze ten koste gaat van het aanbod en de kwaliteit van programma’s. Een aantal van hen heeft zich inmiddels verenigd in het Platform Publieke Programmamakers.
Loodzwaar De programmamakers zijn duidelijk boos. Wie de site van het platform bezoekt (Bezorgdeomroepmedewerkers.nl), treft veel boze reacties aan over de ‘loodzware en inefficiënte topstructuur van de publieke omroepen’ en geld dat wordt opgeslokt terwijl het eigenlijk naar de programma’s moet gaan.
Woordvoerder Sander ’t Sas (AVRO Radio 1) benadrukt dat het geenszins de bedoeling van het Platform is om spanningen tussen programmamakers en niet-programmamakers te creëren.
’T Sas: ‘We hebben een forum ingesteld waarop mensen hun mening kwijt kunnen. Maar we hebben gemerkt dat die meningen niet altijd even genuanceerd zijn. Dat is jammer, want dat vertroebelt de discussie.’ Toch schaart hij zich achter die forumbezoekers die vinden dat de omroepen efficiënter met hun geld om kunnen springen. ‘Nu voert elke omroep zijn eigen bezuinigingen door. In de meeste gevallen gebeurt dat met behulp van de kaasschaafmethode, terwijl met ingrijpender maatregelen resultaten worden bereikt die minder schadelijk zijn voor de kwaliteit en het aanbod van programma’s. Denk bijvoorbeeld aan het samenvoegen van redacties als die van Netwerk of Radio 1.
Omroepen kunnen zich met die programma’s dan minder goed profileren maar voor de kwaliteit van de nieuwsvoorziening maakt het niets uit. Sterker nog, die wordt misschien wel beter.’ Dat de programma’s weinig te lijden zouden hebben van de geplande bezuinigingen is volgens ’T Sas kletskoek: ‘Wanneer het Journaal zijn correspondent uit Indonesië terugtrekt, krijg je daar geen beter Journaal van. En door herhalingen van de serie De Fabriek wordt het aanbod op tv niet beter.
Omroepen moeten ophouden hun eigen belangen te laten prevaleren boven die van de programma’s.’ In zicht De kritiek op omroepen komt overigens niet alleen van de programmakers. Ook uit vakbondskringen stijgen boze geluiden op. ‘Sinds het overleg met de werkgevers is gestart, zijn er al twee maanden verstreken’, aldus de bonden. ‘Maar een sociaal plan is nog lang niet in zicht.’
De bonden maken er zich met name druk over dat iedere omroep voor zichzelf een sociaal plan opstelt, terwijl een plan voor alle omroepen op zijn minst efficiënter zou zijn. Ook verwijten ze de omroepdirecties dat deze niet snel genoeg actie ondernemen. ‘De stilte van directiezijde kan en mag wat ons betreft niet voortduren’, schrijft de NVJ in een brandbrief aan de omroepdirecties. ‘Het banenverlies lijkt vooralsnog niet zo groot, aldus maar de uitstroom van vele medewerkers met tijdelijke contracten is nu al in volle gang.’ [Spreekbuis]