Staatssecretaris Van der Laan heeft ruim twee weken na haar toezegging aan de Tweede Kamer een brief gestuurd over een overgangsperiode voor de NPS. Volgens de NPS herhaalt de staatssecretaris in feite de kernpunten uit haar betoog op 10 oktober tijdens de behandeling van haar voorstel in de commissievergadering, maar zwakt ze deze danig af.
Gaf zij in het debat nog enige hoop op een zorgvuldige overgang, de brief geeft blijk van een kille en zakelijke benadering. Willem van Beusekom, algemeen directeur en Roger van Boxtel, voorzitter van de NPS vinden de brief teleurstellend, en reageren als volgt:
“Uit de brief blijkt opnieuw dat de voorstellen verder gaan dan alleen “de stichting NPS wordt per 1 september opgeheven” (dus alleen de juridische constructie). Zo wordt er nergens gerept over de andere bedrijfsonderdelen, zoals ondersteunende en stafafdelingen die essentieel zijn voor het totstandkomen van programma’s. Ook is er geen sprake van het één op één overgaan van de programma’s, programmamakers en daarbij behorende ondersteuning (samen het bedrijf NPS). Het huidige NPS programmapakket met haar creatieve dwarsverbindingen wordt simpelweg in stukken gehakt.
Eén op één gaan alleen de programma’s over die in categorie C (cultuur, educatie en andere informatie) vallen. Het gaat dan om programma’s die nog bestaan per 1 september 2008. Welke programma’s dat zijn moet blijken uit het overleg daarover tussen de Raad van Bestuur en de NPS. Met geen woord rept de staatssecretaris daarbij over bescherming van de kwets¬bare programmering. In een periode van draconische bezuinigingen en de run op kijk- en luistercijfers om de reclame-inkomsten op peil te houden maakt zij daardoor de culturele, educatieve en jeugdprogramma’s niet alleen kwetsbaar, maar ook weerloos.
Uit de brief wordt ook opnieuw duidelijk dat het onmogelijk is om informatieve programma’s, zoals NOVA, Buitenhof en Zembla, in hun huidige vorm binnen de bestaande samenwerkings¬verbanden te blijven maken. Met de opnieuw beschreven definiëringen van categorie A (infor¬matie op basis van interne pluriformiteit) en categorie B (opinie en maatschappelijk debat) wordt de samenwerking tussen VARA, VPRO, NPS en NOS beëindigd, en grijpt de staats¬secretaris dus rechtsreeks in in de programma-inhoud. Daarmee wordt een grens, die kenmerkend is/was voor ons publieke bestel, overschreden.
Bestuur en directie zijn van mening dat het nu extra complicerend wordt een koers voor de toekomst van de NPS uit te stippelen tegen de achtergrond van de vraag of deze plannen daadwerkelijk worden gerealiseerd en uitgevoerd – waar wij niets voor voelen – dan wel dat er hoop kan worden geput uit de verwachting dat het wetgevingsproces strandt of dat er na nieuwe verkiezingen een beter plan ontstaat.
Het moge duidelijk zijn dat deze brief op geen enkele manier beantwoordt aan de verwach¬tingen die de staatssecretaris had gewekt naar aanleiding van de luide protesten uit de samenleving. Wij lezen de brief niet anders dan als een “uitgesteld doodvonnis” voor het bedrijf en een groot deel van de programmering.” [Radiowereld.NL]