Flinke uitbreiding van digitale TV (DVB-T) in de Duitse ether

Bij de oosterburen werd deze week het startsein voor digitale TV in twee nieuwe regio’s gegeven. Afgelopen maandag (5 december) om 16.30 uur precies werd in de stad Leipzig (Saksen) gedurende een feestelijke bijeenkomst in het ‘Museum der Kunsten’ de omschakeling gemaakt in de agglomeraties Halle / Leipzig en in Erfurt / Weimar (Thüringen), allebei de gebieden in het thuisland van de publieke mdr (Mitteldeutscher Rundfunk)

Deze is dan ook bijzonder blij dat er vanaf nu 11 publieke (landelijke, regionale/thema-) zenders via de digitale ether te ontvangen zijn. Men moet alleen een zogenaamde set-top-box kopen voor de digitale ontvangst.

Afgelopen donderdag en dus zo’n 24 uur later werd eveneens het startsein in het Noordosten van Duitsland in de badplaats Warnemünde (bij Rostock) gegeven voor digitale TV met een bouquet van 8 publieke zenders. Hiermee is nu ook in een deel van Mecklenburg-Voorpommeren de ontvangst voor het eerst mogelijk.

In beide gevallen werd benadrukt dat het net van digitale zenders in de komende jaren flink zal worden uitgebreid, zodat in 2008 meer dan 90% van Duitsland op die manier wordt verzorgd, en dus ook landelijke gebieden buiten de stedelijke agglomeraties.

Opvallend is dat in de twee nieuwe regio’s maar 11 cq. 8 zenders in het bouquet zitten, de commerciële zenders ontbreken namelijk, terwijl deze in Noordrijn-Westfalen (maar ook in Berlijn, München, Hamburg enz.) wél meedoen.

In het Ruhrgebied en Düsseldorf (net over de grens bij Venlo) wordt digitale TV via de ether al sinds april uitgezonden en zijn er zo’n 25 zenders te ontvangen inclusief CNN.

Terwijl men in Nederland voor een soortgelijk product (Digitenne van KPN) een abonnement moet afsluiten, wordt in Duitsland het hele digitaal-bouquet ‘free-to-air’  uitgezonden, dat wil zeggen, gratis en ongecodeerd. Met een antenna op het dak en set-top kastje bij de TV is het bouquet theoretisch ook in Nederland, en dan wel in delen van Noord- en Midden Limburg ten oosten van de rivier Maas te ontvangen.

Radiozenders worden in Duitsland trouwens niet via de digitale antenna uitgezonden met uitzondering van de agglomeratie Berlijn / Brandenburg waar het sinds augustus in een proef wel mogelijk is ook radio te ontvangen. [Bernd Kück/Radio.NL]

Gerelateerde berichten