SP eist verbetering slechte ontvangst publieke radio

Staatssecretaris Heemskerk (Economische Zaken) gaat, op aandringen van onder meer de politieke partij SP, met commerciële radiostations om tafel over de storing die zij veroorzaken in de ontvangst van publieke zenders. Eerder dit jaar tekenden namelijk duizenden lezers van regionale kranten in Noord- en Zuid-Holland een petitie om de ontvangst van Radio 1 en 2, 3FM en Radio 4 te verbeteren.

In antwoord op vragen van SP-Kamerleden Gesthuizen en Van Dijk schreef de staatssecretaris dat hij pas bij de herverdeling van de frequenties voor de commerciële zenders in 2011 iets aan de slechte ontvangst kan doen. Tot die tijd zouden er storingen blijven optreden op de publieke zenders.

De SP bleef de staatssecretaris echter confronteren met de slechte ontvangst. Ook de ombudsmanredacties van de kranten lieten het er niet bij zitten en drongen er bij Heemskerk op aan iets aan de ontvangst van de publieke zenders te doen. De staatssecretaris lijkt nu om te zijn en gaf deze week aan dat hij de problemen liefst voor 2011 oplost. Hij wijst erop dat de voorbereidingen voor de herverdeling van de frequenties voor commerciële zenders al in 2008 beginnen. Bij de voorbereidingen zullen de bestaande ontvangstklachten worden meegewogen. Hij hoopt de commerciële stations in de gesprekken te overtuigen hun zenders te verplaatsen.

Update

Hoe de ruimte in de ether wordt verdeeld is nog niet duidleijk. Toch wil staatssecretaris Frank Heemskerk het doorzetten en de vergunningen van de nieuwe frequenties voor digitale uitzendingen uitgeven. Daarbij wil hij ook ruimte reserveren voor achttien commerciële radiozenders, terwijl de bestaande zenders gewoon via de FM in de lucht blijven.

SP en VVD vrezen dat dit niet voldoende is om de radio ook in het nieuwe digitale tijdperk levensvatbaar te houden. Het CDA twijfelt volgens het ANP. De PvdA steunt Heemskerk. Heemskerk wil nieuwe digitale etherfrequenties niet alleen bestemmen voor radio, maar ook voor mobiele tv en andere nieuwe mobiele diensten. Dat laatste wil hij zo verdelen, dat KPN concurrentie krijgt bij digitale tv. [Radiowereld.NL]

Gerelateerde berichten