Wouter Bos weigert verbod kredietreclame

Minister van Financiën Wouter Bos blijft weigeren televisiereclames voor leningen te verbieden. De PvdA-bewindsman gaat daarmee in tegen een meerderheid van de Tweede Kamer, die van de spotjes af wil omdat ze ervoor zouden zorgen dat mensen zich sneller in de schulden steken. Bos wees er woensdag tijdens een Kamerdebat op dat agressieve en misleidende kredietreclames nu al van de televisie worden geweerd.

Verder verwijst de minister naar andere maatregelen die door het kabinet zijn genomen om mensen bewust te maken van de mogelijke nadelen bij een lening. Binnenkort worden de tv-spotjes doorkruist door teksten die de consument op de risico’s wijzen, legde Bos uit.

“Ik vreet mezelf ook op als ik op de buis een kredietreclame zie”, zei Bos. “Maar ik wil niet onnodig ingrijpen.” Bos wees op Europese regelgeving. “Een verbod is in strijd met het Europees Verdrag voor de Rechten van Mens. De vrijheid van meningsuiting komt bij een verbod in het geding.” Daarbij kunnen mensen andere reclamespotjes ook op waarde schatten, dus waarom de leenspotjes niet, vroeg Bos zich af.

De wetgeving voor de kredietverstrekkers is door het kabinet al aangescherpt. Zo worden kredietverstrekkers die zich niet aan de regels houden zwaarder beboet. De boetes kunnen oplopen tot een miljoen euro. Ook is er de mogelijkheid voor de Autoriteit Financiële Mededinging (AFM) om een zwart lijst op te stellen van kredietverstrekkers die niet binnen de regels opereren. De Kamerleden spraken van een ‘zwarte zwartzaadlijst’.

Kamerlid Hans Spekman (PvdA) drong er woensdag bij minister Bos verder op aan om de Pandhuiswet die uit 1910 stamt aan te passen. Spekman signaleert een enorme groei van het aantal pandhuizen die woekerrentes vragen. Mensen komen er dieper door in de schulden, zegt Spekman. Om een voorzet te geven kwam het Kamerlid met een voorstel om de wet te actualiseren met een maximumtarief voor de rente.

Mensen die in geldnood zitten, kunnen bij een pandhuis tijdelijk goederen verpanden waarbij direct contant geld wordt ontvangen. Hiervoor betaalt de klant rente aan het pandhuis. Het verpande goed kan weer worden teruggekocht door het verschuldigde bedrag plus de rente te betalen. [Novum/Radio.NL]

Gerelateerde berichten