Kabelmaatschappij UPC heeft in juli de Duitse muziekzender WDR-4 van diverse kabelnetten verwijderd. Dit lag deels aan de adviezen van programmaraden maar zeker ook aan de keuzes die UPC maakte. In onder meer Hilversum, Rotterdam, Rijnmond (niet ZHZ), en Friesland ging de zender van de kabel. Intussen is WDR4 in Rotterdam echter alweer te ontvangen en zal in alle andere regio’s vrijwel zeker terugkeren omdat UPC tot doorgifte zal worden verplicht.
Hilversum: tussentijds inwisselen WDR2 voor WDR4 ‘niet mogelijk’
In Hilversum heeft de Programmaraad, die daar nog niet zo lang actief is, WDR4 niet geadviseerd in het lopende seizoen. De Kabelmaatschappij koos er vervolgens voor om WDR2, dat veel minder interessant is, te laten zitten en haalde WDR4 zelf uit het aanbod. Dit heeft ook in Hilversum tot hevige en talloze protesten geleid.
De programmaraad heeft WDR4 nu per juli 2008 in het wettelijk verplichte basispakket geplaatst.
Op een verzoek van de Programmaraad om WDR2 voortijdig voor WDR4 in te ruilen wil UPC niet ingaan. Ondanks dat met een zender als WDR2 geen enkele contractuele overeenkomst bestaat, en het technisch gezien zeer eenvoudig zou zijn, houdt UPC zich aan de aangekondigde pakketten en de termijnen daarvan. Waarschijnlijk kan WDR4 daardoor pas begin juli 2008 terugkomen op de Hilversumse kabel.
Friesland: veel boze en teleurgestelde reacties
Programmaraad Friesland adviseert voor het UPC gebied van Leeuwarden en de (wijde) omgeving. Deze programmaraad heeft een ‘stugge’ relatie met UPC omdat zij UPC behoorlijk klantonvriendelijk vinden. WDR4 stond laag (vrijblijvend) in hun laatste advies, terwijl onder meer NDR Radio Niedersachsen verplicht moet worden doorgegeven. UPC koos voor het toevoegen van commerciële kanalen en liet het publieke kanaal WDR4 vallen.
Ondanks dat Friesland geografisch gezien nogal een eind van Nordrhein-Westfalen (uitzendgebied WDR) ligt en juist dichterbij Niedersachsen (uitzendgebied NDR) was WDR4 ook daar intussen geliefd. De programmaraad Friesland adviseert WDR4 dan ook per juli 2008 in het verplichte basispakket en wel vanwege de vele teleurgestelde/boze reacties en de grote doelgroep die zij zien.
Rijnmond: WDR4 naar basispakket in volgend advies
De Programmaraad Rijnmond had er voor gekozen om WDR4 net buiten het wettelijke basispakket (25 zenders) te houden. Omdat daar wel veel andere buitenlandse zenders (o.a. BBC Radio 2 en WDR3) in stonden koos UPC ervoor om WDR4 te verwijderen. Dit is door luisteraars in ondermeer Vlaardingen en Middelharnis allerminst in dank afgenomen. Dit leverde veel klachten op richting UPC en de programmaraad. De secretaris van Programmaraad Rijnmond maakte intussen bekend dat WDR4 nu naar het basispakket wordt geschoven. Als geen andere zender wegvalt zal WDR4 op zijn vroegst juli 2008 terugkeren. Het gaat enkel om de gemeenten Voorne Putten, Rozenburg ,Goeree-Overflakkee en Berkel & Vlaardingen. In alle andere gemeenten rondom- en in Rotterdam is WDR4 wél te beluisteren omdat het andere netwerken betreft.
Rotterdam: hevig en massaal protest over WDR4, snelle terugkeer mogelijk
In Rotterdam is WDR4 alweer te ontvangen via de kabel. De zender verdween in juli omdat de programmaraad WDR4 niet in haar advies had staan en er plek moest komen voor Wereldstad Radio. Laatstgenoemd initiatief strandde echter om diverse redenen vrij snel. Een ware storm van kritiek van luisteraars richting UPC en de programmaraad leidde ertoe dat het kanaal direct weer werd teruggegeven aan WDR4 en dat de zender in het komende advies ook in het wettelijk verplichte basispakket staat.
Door het nieuwe advies schuift WDR3 wel uit het basispakket. De vele honderden reacties over dit station waren voor de Rotterdamse programmaraad verrassend want zij hadden de zender al een paar jaar niet meer geadviseerd. Overigens gingen in het verleden Den-Haag, Leiden en Amsterdam Rotterdam al eens voor waar het ging om protesten nadat WDR4 verdween.
WDR4 zeer geliefd programma in heel het land
Afgelopen jaar maakte Kabelraden.nl de resultaten van een onderzoek onder kabelradio-luisteraars bekend. Daaruit kwam naar voren dat WDR4 één van de populairste zenders is van álle aanbieders in ons land, het meest beluisterd van alle buitenlandse stations, maar dan wel vooral bij wat oudere luisteraars. De zender met Schlager en Easy Listening uit Nordrhein-Westfalen is door deze populariteit dan ook in vrijwel heel Nederland op de kabel te vinden.
Dit met uitzondering van het Noordoosten van het land (@Home) waar de NDR uit Niedersachsen wordt doorgegeven (@Home biedt WDR4 echter alsnog via de decoder) en bovengenoemde gebieden waar UPC het programma (tijdelijk) verwijderde. De meeste kabelbedrijven geven WDR4 ook digitaal door maar UPC doet dat juist niet! Digitale (en ongecodeerde) ontvangst van WDR4 (en talloze andere Duitse zenders) is overigens ook mogelijk via de Astra-1 satelliet en daarmee automatisch ook voor CanalDigitaal abonnees. [JHV/Radio.NL]