De Chinese autoriteiten onderzoeken een aanval op een Belgische televisieploeg op 27 november. De Belgen werden op die dag uit hun busje getrokken, geslagen en van hun aantekeningen en geld beroofd. Dat heeft het Chinese ministerie van buitenlandse zaken gezegd. Aanvallen op journalisten zoals op de Belgische televisieploeg -het was de tweede keer dat ze die dag werden aangehouden- worden waarschijnlijk uitgevoerd in opdracht van plaatselijke bestuurders die negatieve berichtgeving over hun gebieden willen onderdrukken.
Nog geen maand voor de aanval had de Chinese regering aangekondigd dat de versoepelde restricties voor buitenlandse journalisten, ingesteld tijdens de Olympische Spelen, permanent werden. Buitenlandse media zouden nu vrijelijk door het land mogen reizen en verslag mogen doen. Maar bepaalde onderwerpen, zoals lokaal bestuur, blijven gevoelig.
De aanval op de Belgen werd sterk veroordeeld door de Internationale Federatie van Journalisten en de Belgische autoriteiten. De Belgische ambassadeur in China zou de Chinese onderminister van buitenlandse zaken dinsdag over de kwestie spreken.
Het ministerie heeft nu toegezegd het geval te onderzoeken, maar journalist Tom van de Weghe van VRT, die door een van de aanvallers hard op zijn hoofd werd geslagen, zei nog niets te weten van een onderzoek. VRT vraagt compensatie voor de beschadigde apparatuur, excuses aan de journalisten en de garantie dat journalisten veilig kunnen werken. De televisieploeg van de Vlaamse zender VRT deed voor Wereld Aids Dag verslag van aids-slachtoffers in de provincie Henan. [Novum/AP/Radio.NL]