De Telegraaf erkent de Raad voor de Journalistiek niet langer. Dat heeft het dagblad zondag laten weten. De reden is volgens de grootste krant van Nederland dat de raad normen hanteert die ‘onredelijk veel zwaarder zijn dan wettelijke normen’. De Raad voor de Journalistiek moet controleren of journalistiek zorgvuldig wordt bedreven.
Wie een klacht heeft, kan gratis bij de raad terecht. Media die de raad erkennen, leggen zichzelf op de uitspraak van de raad op te volgen. De raad kan bijvoorbeeld bepalen dat een krant een rectificatie moet plaatsen. Onder meer door de vrijblijvendheid van de uitspraak wordt soms de vraag opgeworpen of de raad geen tandeloze tijger is. Wel zou een klager met een uitspraak van de Raad van de Journalistiek in de hand sterker staan bij de rechter.
Eerder besloten onder meer het weekblad Elsevier en de actualiteitenrubriek Nova om de raad niet meer te erkennen. Adjunct-hoofdredacteur van De Telegraaf Arno Rekers ontkent zondag dat het besluit om de raad niet meer te erkennen te maken heeft met een recente uitspraak. “Dit is een discussie die hier al langer speelt. We hebben nu de knoop doorgehakt, maar de actualiteit is hier niet de aanleiding voor.”
De raad oordeelde vorige maand dat een klacht over een artikel in De Telegraaf gegrond is. De klacht was ingediend door Yahia Bouyafa, die bij in verschillende Nederlandse moslimorganisaties actief is. De Telegraaf schreef in augustus vorig jaar dat Bouyafa betrokken zou zijn bij de radicale Moslim Broederschap. De rechter bepaalde in oktober dat dit bericht moest worden gerectificeerd omdat de beweringen ‘op geen enkele wijze’ aannemelijk waren gemaakt. Volgens de AIVD is Bouyafa wel verbonden met organisaties die sympathiseren met de Moslim Broederschap.
De Telegraaf heeft volgens de raad ondanks de uitspraak nog twee keer gesuggereerd dat Bouyafa wel bij de broederschap is betrokken. Een van die artikelen haalt een Amerikaans onderzoek aan om die beschuldiging te onderbouwen. Volgens de raad baseert dat onderzoek zich echter juist op het eerdere artikel in De Telegraaf. Van een goede bron zou dus geen sprake zijn.
Het televisieprogramma Nova besloot eerder dit jaar ook de uitspraken van de raad niet meer te erkennen nadat het voor soortgelijke beschuldiging op de vingers was getikt. In oktober vorig jaar concludeerde Nova dat radicale moslims de macht hebben overgenomen bij de Nederlandse Moslim Omroep. Bouyafa, onder meer bestuurslid van de koepelorganisatie Nederlandse Moslim Raad (NMR), diende toen met anderen met succes een klacht in. De NMO is een stichting onder de NMR. [Novum/Radio.NL]