Nederlanders kunnen niet zonder televisie en internet

Synovate ondervroeg 8.600 mensen wereldwijd waaronder 943 Nederlanders over hun mediagewoontes en het ontvangen van advertenties via verschillende soorten kanalen. Wat is het beste medium voor marketeers om hun doelgroep te bereiken? En hoe zit het met targeted advertising? Uit het onderzoek komt naar voren dat de meeste Nederlanders niet zonder televisie, internet en radio kunnen.

Mensen storen zich aan reclames, maar een klein deel van de Nederlanders is wel bereid meer reclames te ontvangen in ruil voor geld!

89% van de Nederlanders claimt absoluut niet zonder internet te kunnen of zou het erg missen als het er niet zou zijn. 76% zegt hetzelfde over de televisie.

Nederlanders koesteren tevens het medium radio. Zo’n 60% weet dit medium zeer te waarderen. Ook de mobiele telefoon scoort hoog en zou gemist worden door 57% van de Nederlanders, alhoewel de mobiele telefoon niet echt een medium is, maar meer een (multimedia) platform. 48% kan niet zonder een dagelijkse krant. De Nederlanders zouden het makkelijkste zonder de bioscoop en tijdschriften kunnen.

Reclames
Een overgrote meerderheid van de Nederlanders (83%) vindt dat er teveel reclames zijn op de televisie. 78% van de Nederlanders probeert de reclames dan ook te vermijden: men schakelt over op een ander kanaal, zet de televisie uit en bij opgenomen programma’s spoelt men eenvoudigweg door. Ook op het internet worden websites met opdringerige reclame of pop-ups door bijna 60% vermeden.

Des te opmerkelijker is het feit dat een klein deel van de Nederlanders wel bereid is om meer reclames te ontvangen op tv (20%) of internet (30%) in ruil voor geld. Te denken valt dan aan korting op het kabelabonnement of internetpakket.

16% van de smartphone-gebruikers zou wel meer advertenties willen ontvangen in ruil voor geld, maar 39% vindt dat ze momenteel al voldoende advertenties ontvangen op hun mobiel. Ongeveer de helft van de Nederlanders is van mening dat bij andere media, zoals radio, tijdschriften, bioscoopfilms en kranten, de verhouding reclames redelijk goed is.

Alhoewel een groot deel van de Nederlanders zich ergert aan reclames, kunnen een aantal reclames wel de goedkeuring wegdragen. Uit het onderzoek blijkt dat dit vooral reclames zijn met spontane, vrolijke, optimistische en innovatieve karakteristieken.

Nederland lijkt nog niet echt klaar voor het zogenaamde targeted advertising: een technologie die registreert welke websites en tv-kanalen de consument bekijkt om zo reclames af te kunnen stemmen op de interesse van de kijker. Men krijgt hetzelfde aantal reclames te zien, maar dan met merken en producten die de consument interessant lijkt te vinden, gebaseerd op zijn internet- en kijkgedrag.
Twee op de tien Nederlanders zouden hier voor openstaan, mits de verzamelde gegevens niet in verband worden gebracht met de persoon in kwestie. Dit is voor 48% van de Nederlanders dan ook de reden dat targeted advertising hen niet aanspreekt; ze zijn bezorgd over het feit dat er persoonlijke gegevens worden verzameld die gelinkt zouden kunnen worden aan hun persoon. [Radio.NL/Synovate]

Gerelateerde berichten