Nieuwe wet legt belspel aan banden

Minister Hirsch Ballin (CDA) van Justitie gaat misleidende belspelletjes op televisie eindelijk aan banden leggen. Daarmee gaat een grote wens van heel veel Nederlanders eindelijk in vervulling. In de nieuwe Wet op de kansspelen worden extra eisen gesteld aan de frequentie en de duur, het prijzengeld, de zorgplicht voor jeugdige deelnemers en de wijze waarop bellers over de spelregels worden geïnformeerd. Ook komt er een Kansspelautoriteit die dikke boetes kan opleggen.

Dat staat in het ‘conceptwetsvoorstel‘ (PDF bestand) dat de minister donderdag bekend maakte. Producenten, die op de commerciële zenders van RTL, SBS en Tien de daluren vullen, verdienen jaarlijks miljoenen aan deze spelletjes, zo schrijft de Volkskrant. In veel gevallen stuiten de deelnemers op een ‘dichte lijn’, moet een code worden gekraakt alvorens ze worden doorverbonden, of is de zender op zoek naar de ‘tiende beller’. De prijsvraag is vaak zo eenvoudig, dat de deelnemer zijn winstkansen veel hoger inschat dan ze feitelijk zijn.
In Nederland zenden RTL4, SBS, NET5 en Tien dagelijks zo’n vijftien uur aan deze belspellen uit. Grootste producenten zijn 2waytraffic en Endemol.

Hoge boetes tot 670.000 euro
Hirsch Ballin hoopt met de nieuwe wet meer grip op de kansspelen te krijgen. ‘We merkten dat we moeilijk konden optreden. In deze wet is dat goed geregeld’, verklaart de minister. De nieuwe Kansspelautoriteit kan een boete uitschrijven van maximaal 670.000 euro, tenzij het voordeel voor de aanbieder groter is. In dat geval kan er 10 procent van de jaaromzet bovenop komen.

Zakkenklopperij
De SP, die al jarenlang tegen de belspellen vecht, is blij met de nieuwe wet maar vindt dat de minister te langzaam gaat. ‘Belspellen moeten verboden worden’, meent Kamerlid Van Velzen. ‘Het is één grote zakkenklopperij.’

Sinds 1 januari 2006 geldt al de Gedragscode Promotionele Kansspelen. Die schrijft voor dat de presentatoren geen valse verwachtingen mogen wekken en niet mogen aanzetten tot ‘onmatige deelname’. De spellen moeten een promotioneel karakter hebben, het prijzengeld mag maximaal 100.000 euro bedragen en de gesprekken kosten hoogstens 60 eurocent. Tot nu toe deed het ministerie twee keer aangifte bij het OM.

Omzet Endemol gekelderd 
Producent Endemol heeft geen bezwaar tegen de nieuwe wet. Directeur De Man: ‘Endemol was het eerste bedrijf dat aandrong op regulering.’ Sinds de gedragscode is bij Endemol de omzet aan belspellen gehalveerd. Over de inkomsten zegt het bedrijf ‘uit concurrentieoverwegingen’ niets. Het College Toezicht op de Kansspelen schatte eind 2005 dat 3 miljoen Nederlanders wel eens via sms en (mobiele) telefoon aan gokspellen meedoet. [Yvonne Doorduyn/Volkskrant/Radio.NL]

Gerelateerde berichten