Reclames voor leningen op tv en internet gaan voortaan gepaard met een waarschuwing voor onoverkomelijke financiële problemen. Daarnaast worden de mogelijkheden om rood te staan beperkt. Dat zijn twee van de maatregelen waarmee het kabinet de strijd aanbindt met problematische schulden. “Mensen krijgen meer geleend dan ze kunnen aflossen”, zei staatssecretaris van Sociale Zaken Ahmed Aboutaleb (PvdA) vrijdagmiddag.
De schuldenproblematiek is een veelkoppig monster met verschillende oorzaken en gevolgen, zei Aboutaleb tijdens een persconferentie. Nederland telt meer dan honderdduizend mensen met schulden. “In mijn vorige functie als wethouder in Amsterdam kreeg ik wekelijks te maken met mensen die hun huis uitmoesten als gevolg van schulden. Het is een hardnekkig en omvangrijk probleem.”
Een doorn in het oog van de staatssecretaris zijn reclamespotjes voor leningen op tv. Mensen worden daarbij te weinig gewezen op de gevaren, vindt hij. Aboutaleb wilde eigenlijk een totaalverbod op de spotjes, maar dat bleek juridisch niet haalbaar. Daarom blijft het bij een waarschuwing. Advertenties die de mogelijkheid bieden om de registratie bij het Bureau Kredietregistratie (BKR) te omzeilen, worden wel verboden.
Kredietverstrekkers die de regels overtreden, moeten fors meer gaan betalen. De boete gaat omhoog van maximaal vijftigduizend euro naar een maximum van een miljoen euro. Verder worden de mogelijkheden om rood te staan beperkt. Voortaan moet al een kredietwaardigheidstoets worden uitgevoerd als mensen langer dan een maand rood staan. Nu is dat nog drie maanden. Dit geldt ook voor bezitters van creditcards.
De Autoriteit Financiële Markten gaat strenger toezien of iemand kredietwaardig is. Mensen die een lening aanvragen, moeten na aftrek van de afbetaling nog voldoende geld overhouden om in hun levensonderhoud te voorzien.
Om dit allemaal te kunnen controleren, wordt de schuldenregistratie uitgebreid. Naast het BKR in Tiel komt er een Landelijk Informatiesysteem Schulden (LIS). In dit register staan de betalingsachterstanden bij verhuurders, energiebedrijven en sociale diensten. Kredietverstrekkers krijgen hierdoor een beter beeld van iemands kredietwaardigheid. Ten slotte steekt Aboutaleb honderden miljoenen extra in de schuldhulpverlening en armoedebestrijding. [Novum/Radio.NL]