Het is hoog tijd dat er een alternatief voor het huidige kabelaanbod komt. Dat zeggen ing. P.F. Jelgersma en mr. H.Y. Kramer. De beide media-adviseurs werken aan plannen voor een goedkoper alternatief voor het huidige kabelaanbod. Daarvoor zal ruimte op de kabel gehuurd worden zodat commerciële en publieke omroepen onder eigen naam hun programma’s aan kijkers kunnen aanbieden. Daardoor komt er meer keuzevrijheid en dalen de prijzen voor de consument.
Jelgersma en Kramer zijn van oordeel dat de huidige prijs van het kabelabonnement met 30% omlaag kan in de richting van €10. Zij zien hun mening bevestigd door TNO, die recent in opdracht van KPN de kosten van distributie van het analoge standaardpakket via de kabel heeft (her)berekend. De feitelijke distributiekosten van dit standaard tv-pakket zijn volgens TNO hooguit 6 euro per abonnee per maand. Men praat al enige tijd met belanghebbende partijen en deskundigen en bereid nu een verzoek om toegang tot de kabel aan de kabelexploitanten voor.
Het voornaamste doel van de plannen is om een rechtstreekse programmatische en financiële relatie tussen omroepen en kijkers en luisteraars te leggen zonder tussenkomst van de kabelexploitanten. Dat is nog meer dan nu van belang in het digitale tijdperk. Door de digitalisering ontstaan nieuwe mogelijkheden voor omroepen om een op specifieke groepen en individuen gericht programma-aanbod te ontwikkelen. Burgers willen zelf hun pakket samenstellen en alleen betalen voor de diensten die zij willen afnemen. Omroepen moeten daarvoor direct de kijkers en luisteraars kunnen bereiken. Zij zijn nu voor hun distributie te zeer afhankelijk van de belangen van de kabelexploitanten.
Steun
Jelgersma en Kramer weten zich gesteund door de politiek en de toezichthouders. Zij wijzen op de brief die staatssecretaris Heemskerk van Economische Zaken op 23 juli jl. aan de Tweede Kamer stuurde. De staatssecretaris wil meer concurrentie op de kabel en de plannen sluiten naadloos aan bij die visie.
Voor de ontwikkeling van de mediamarkt is de digitale concurrentie van KPN, Digitenne en Canal Digitaal met de kabel niet voldoende. Er moet concurrentie óp de analoge kabel worden gerealiseerd omdat het analoge aanbod door de meeste consumenten als onmisbaar wordt ervaren in de overgang naar digitale televisie. In de huidige situatie is sprake van onvoldoende concurrentie en zullen klanten maar moeilijk van de kabel naar andere aanbieders overstappen. Het programma-aanbod blijft beschikbaar voor andere aanbieders. De kabelexploitanten kunnen hun pakketten gewoon blijven aanbieden. Jelgersma en Kramer zien in hun met programma-aanbieders gevoerde overleg het bewijs dat er vraag is naar kabeltoegang, zodat er genoeg reden voor OPTA is om kabelexploitanten te verplichten die toegang te verlenen. [Radiowereld.NL]