Scenarioschrijvers in Hollywood zijn in staking gegaan om meer royalties af te dwingen. Het is voor het eerst in bijna twintig jaar dat de mensen die de scripts voor film- en televisieproducties schrijven, het werk neerleggen. De staking zal vooral gevolgen hebben voor latenightshows, die het moeten hebben van spitsvondigheden waarin het laatste nieuws is verwerkt.
De meeste televisieseries hebben afleveringen op de plank liggen en bij de film- en televisiestudio’s liggen stapels scenario’s voor nog te produceren shows en series klaar.
De scenarioschrijvers vinden, net als de acteurs overigens, dat zij veel te weinig krijgen van het geld dat wordt verdiend met dvd’s en de verkoop via internet. Zij krijgen bijvoorbeeld momenteel 3 dollarcent voor iedere verkochte dvd die voor 20 dollar over de toonbank gaat.
Update
Laatste poging staking scenarioschrijvers af te wenden mislukt
Een staking van scenarioschrijvers in Hollywood is onafwendbaar geworden na het mislukken van een laatste onderhandelingsronde tussen de bond van film- en televisieproducenten (AMPTP) en de Writers Guild of America (WGA), waarin de schrijvers zijn verenigd.
De AMPTP had er vergeefs bij de schrijvers op aangedrongen ,,de klok stil te zetten” betreffende hun stakingsplannen en brak het overleg na elf uur af toen de WGA-leden aan de oostkust liet weten dat hun staking officieel was ingegaan. De producenten beschuldigden de schrijvers ervan niet tot een compromis bereid te zijn.
De WGA bevestigde dat het overleg was afgebroken en dat de stakingen doorgaan, maar gaf verder geen commentaar. Eerder zei de bond zich jaren op deze onderhandelingen te hebben voorbereid en vertegenwoordigers naar het overleg te hebben gestuurd die over veel vakbondservaring beschikken. In het verleden maakte de WGA nooit echt een vuist, zei onderhandelaar John Bowman.
De scenarioschrijvers vinden, net als de acteurs overigens, dat zij veel te weinig krijgen van het geld dat wordt verdiend met dvd’s en de verkoop via internet. Zij krijgen bijvoorbeeld nu 3 dollarcent voor iedere verkochte dvd, die voor 20 dollar over de toonbank gaat. Hun bonden gingen in 1984 met dat percentage akkoord omdat de studio’s zeiden dat de technologie nog in zijn kinderschoenen stond en de kosten hoog waren. Hoewel de studio’s inmiddels meer aan dvd’s verdienen dan met de verkoop van bioscoopkaartjes, hebben zij het percentage nooit willen verhogen.
Meestal bijt de bond van filmacteurs, het Screen Actors Guild, het spits af bij de loononderhandelingen en volgen de bonden van schrijvers en regisseurs de door de acteurs gezette trend. Ditmaal zijn het de acteurs die met spanning afwachten hoe de strijd zal worden beslist. [Novum/Radio.NL/AP]