TNO zegt dat FunX in vrijwel alle opzichten lijkt te voldoen aan door de overheid gestelde doelstellingen op het gebied van programma-aanbod en programmering, bereik, organisatie en financiën en samenwerking. Dat blijkt uit een rapport dat het onderzoeksbureau heeft gemaakt in opdracht van het Ministerie van OC&W. In het rapport staan ook punten waarop FunX zich zou kunnen verbeteren.
Een belangrijk punt is dat TNO vindt dat FunX zich moet houden aan de ICE-norm en de medewerkers ook op moet leiden om kwalitatieve informatieve, culturele en educatieve programma’s te kunnen maken. Daarnaast zou de zender het discussieforum beter moeten modereren. In het rapport is ook enige kritiek te vinden op de manier waarop Intomart/GFK de luistercijfers uitrekent. TNO stelt dat de doelgroep van FunX (allochtonen) ondervertegenwoordigd is.
Het rapport is over het algemeen positief. “Uit het onderzoek blijkt dat FunX er zeker in is geslaagd om te voorzien in een behoefte onder de luisteraars. De zender is in korte tijd populair geworden. Het bereik onder allochtone jongeren is groter dan onder autochtone jongeren, maar ook onder autochtone jongeren is het bereik nog aanzienlijk. De website wordt eveneens goed bezocht; de aantallen pageviews en bezoekers vertonen een stijgende lijn. Veel bezoekers maken gebruik van de mogelijkheid om FunX via het internet en streaming audio te beluisteren.”
Directeur Willem Stegeman is ongelofelijk trots. “Het rapport voelt aan alsof we een 8,5 hebben gekregen. We merken dat het onderzoek goed is uitgevoerd, want bij het geschetste beeld voelen we ons goed. We hebben geen inhoudelijke kanttekeningen en onderschrijven de punten van kritiek. Daar zullen we ook aan gaan werken.”
Het rapport is in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen. FunX wordt gefinancierd door de vier grote steden, te weten Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht. In 2002 hebben de partijen afgesproken om het station te evalueren en te kijken of de zender aan de doelstellingen voldoet. Eén van de aan FunX gestelde eisen is dat de zender een leidende rol speelt in de mediaconsumptie van primair allochtonen en secundair autochtonen tussen 15 en 35 jaar in de vier grote steden. FunX lijkt aan die eis te voldoen.
TNO zegt dat er voor de financiering van FunX in de toekomst twee opties zijn. Ten eerste zou het huidige financieringsmodel voortgezet kunnen worden waardoor de vier grote steden en het ministerie van OC&W de kosten onderling verdelen. Een kanttekening bij deze optie is dat de gemeente Den Haag in 2002 al heeft aangegeven dat hun bijdrage aan FunX éénmalig is. Een tweede optie is dat FunX voortaan betaald gaat worden uit de middelen van de landelijke publieke omroep, maar ook die optie kent kanttekeningen. In de huidige constructie zijn de lokale zendgemachtigden licentiehouders van de etherfrequenties voor FunX. Volgens TNO is het de vraag of en zo ja hoe dit zich verhoudt tot financiering van de omroep uit landelijke middelen. Een andere kanttekening is volgens TNO dat lokale inbedding cruciaal is voor het succes van FunX.
Stegeman maakt zich in ieder geval geen zorgen. “Wij wisten in 2002 al dat deze evaluatie plaats zou vinden en dat vervolgens wordt bekeken hoe de financiering van FunX geregeld gaat worden. Met zo’n positief rapport lijkt de financiering me geen probleem.” [JS/Radio.NL]