Parool heeft spijt van berichtgeving zaak-Melchers

De Amsterdamse krant Het Parool heeft zaterdag in een rectificatie verontschuldigingen aangeboden voor het schrijven van onwaarheden in de berichtgeving over de ontvoeringszaak van Claudia Melchers. Het dagblad laat weten zich ‘bij nader inzien’ te hebben ‘vergaloppeerd’.

Het Parool speculeerde in een artikel onder meer dat ‘vader Melchers of zijn kennissen in de drugs’ zaten. Eind vorig jaar verklaarde de Raad voor de Journalistiek (RvdJ) een klacht van vader Hans Melchers gegrond. De RvdJ oordeelde dat het dagblad niet feitelijk heeft bericht over geruchten die destijds werden verspreid, maar zelf geruchten heeft gecreëerd.

De krant schrijft zaterdag in de rectificatie op pagina drie inmiddels overtuigd te zijn ‘dat geen enkele grond bestond om hem en zijn familie in verband te brengen met de handel in drugs’. “Het spijt ons dan ook bijzonder dat wij de heer Melchers en zijn familie in diskrediet hebben gebracht.”

Ook de berichtgeving van de krant over een veroordeling van het bedrijf van Hans Melchers voor de levering van gifgas aan Irak, bleek onjuist. Bovendien bleken verdenkingen van betrokkenheid van Hans Melchers bij de dood van zijn ex-echtgenote ongegrond.

De RvdJ gaf in zijn oordeel ook De Telegraaf en persbureau ANP een veeg uit de pan. De raad oordeelde dat De Telegraaf niet had moeten melden dat de eis van driehonderd kilogram cocaïne voor haar vrijlating ‘bijna zeker te maken had met enige betrokkenheid van de familie bij drugshandel’. Het ochtendblad baseerde zich op een bericht van het ANP, dat letterlijk door de krant werd overgenomen. Het persbureau is daarom volgens de raad ‘als nieuwsvoorziening voor praktisch alle media in Nederland ondeugdelijk gebleken’.

Melchers werd in september ontvoerd uit haar woning in Amsterdam-Zuid. Haar ontvoerders eisten driehonderd kilogram cocaïne voor haar vrijlating. Enkele dagen later werd Melchers in Arnhem vrijgelaten. Volgens het Openbaar Ministerie is zij met hoofdverdachte Izaan M. overeengekomen dat in plaats van cocaïne vijf miljoen euro losgeld zou worden betaald. De Antilliaan werd in oktober in Brazilië aangehouden. M. heeft erkend betrokken te zijn geweest bij de ontvoering.

Justitie houdt in de zaak vier verdachten vast. Hun voorarrest werd begin deze maand verlengd. Het is nog niet bekend wanneer het inhoudelijke proces tegen de verdachten begint. [Novum/Radio.NL]

Gerelateerde berichten