Brein: uitwisselen op werk funest

Werkgevers moeten personeel verbieden gebruik te maken van programma’s waarmee ze muziek, films en computerspellen illegaal kunnen uitwisselen. Dat stelt de auteursrechtenorganisatie Stichting Brein in een donderdag gelanceerde voorlichtingscampagne. Volgens Brein, dat de rechten van de Nederlandse entertainmentsector bewaakt, delen mensen steeds vaker op hun werkplek muziek, films en software met andere internetgebruikers. Dat gaat ten koste van de capaciteit en de veiligheid van computernetwerken bij bedrijven, aldus Brein.

Brein heeft 7500 brochures over piraterij op de werkplek verspreid onder grote bedrijven. Donderdag is de website Hetisuwzaak.nl van start gegaan. Op die campagnesite staat onder meer een waarschuwingsmemo over piraterij die werkgevers naar hun personeel kunnen sturen.

Het aanbieden van auteursrechtelijk beschermde muziek, films en software door werknemers is niet alleen verboden, zo waarschuwt Brein de bedrijven, maar het kan ook gevaarlijk zijn. Netwerken worden door het uitwisselen gemakkelijker getroffen door computervirussen en ze zijn gemakkelijker binnen te dringen voor hackers, aldus Brein.

“We horen vaak van werkgevers dat het downloaden door medewerkers voor capaciteitsproblemen zorgt. Dat kost bedrijven handenvol geld”, vertelt Brein-directeur Tim Kuik.

Internetpiraterij komt in alle mogelijke bedrijven voor, zegt hij. “We zijn al langs geweest bij een ministerie, een zorgverzekeraar en een bank, maar ook bij een staalbedrijf en een worstenmaker. Bij de bank zijn vorig jaar zelfs werknemers ontslagen, omdat ze op grote schaal zaten te downloaden.”

Ook klaagden platenzaken bij Brein over teruglopende cd-verkopen vanwege medewerkers van bedrijven die hun collega’s massaal gratis van muziek voorzagen. [Novum/Radio.NL]

Gerelateerde berichten