De Vlaamse Regering heeft afgelopen vrijdag een besluit goedgekeurd dat de gedeeltelijke schorsing van het Vlaamse frequentieplan voor de FM-band opvangt. En daarmee zenden een groot aantal Vlaamse radiostations, waaronder ook Q-music en 4FM weer ‘legaal’ uit via de ether.
In december 2005 schorste de Raad van State, na een klacht van onder andere de Franse Gemeenschap, dit besluit voor wat betreft 144 frequenties wegens onvoldoende coördinatie met de Franse Gemeenschap en omdat er geen voorafgaand advies was gevraagd aan de Raad van State. Door de schorsing verviel de rechtsgeldigheid van 144 van de in totaal 365 Vlaamse radiofrequenties, net als de vergunning van de betrokken zenders. Dit hield in dat onder andere Q-music, 4FM, de regionale (provinciale) radiozenders en ook heel wat lokale radiostations ‘illegaal’ gebruik maakten van hun frequenties. Desondanks zijn de frequenties nooit uit de lucht gehaald, want achter de schermen is hard gewerkt aan een oplossing.
Het besluit dat de Vlaamse Regering afgelopen vrijdag goedkeurde is inhoudelijk identiek aan een besluit van juli 2003. Dit besluit zal dan ook het besluit van juli 2003 vervangen en met terugwerkende kracht gelden vanaf 25 juli 2003. Het besluit werd deze keer echter wel aan de Raad van State voorgelegd, die hierop een positief advies verleende.
Geert Bourgeois, de Vlaams minister van Bestuurszaken, Buitenlands Beleid, Media en Toerisme, reageert tevreden: “Het advies van de Raad van State is een enorme steun voor de Vlaamse Gemeenschap. Het erkent dat de Vlaamse Gemeenschap zonder voorafgaande coördinatie radiofrequenties kan toewijzen. Het belangrijkste is echter dat we, dankzij de terugwerkende kracht, voor de getroffen radiozenders volledig de rechtszekerheid herstellen. Zowel voor de toekomst als voor het verleden. Voor mij is dit opnieuw een stap vooruit in de ambitie om een volledig einde te maken aan de heersende etherchaos”.
Met het alsnog goedkeuren van het frequentieplan lijkt er een einde te komen aan de jarenlange ruzie over frequenties tussen Vlaanderen en Wallonië. Al flink wat jaren ruziën beide taalgebieden over het gebruik van diverse frequenties.[RS/Radio.NL]