Het nieuwe uitzendgebouw van de Deense publieke omroep dreigt een ware financiële strop te worden. Terwijl de bouw van het complex nog niet eens afgerond is, vallen de bouwkosten nu al 630 miljoen Deense Kronen (ruim 84 miljoen euro) duurder uit dat verwacht. Mede vanwege dit financiële debacle heeft de financieel directeur van de omroep zijn ontslag ingediend, zo meldt de ‘Copenhagen Post’.
Niet alleen in Nederland is het uitzendcomplex het paradepaardje van een omroep. Ook het verschijnsel dat er bij de bouw niet altijd even nauwkeurig op de centen wordt gelet, waarna er flink bezuinigd moet worden is niet puur Nederlands. De Deense publieke omroep DR kan er nu ook over meepraten. In Ørestad, dat deel uitmaakt van de hoofdstad Kopenhagen, wordt momenteel druk gewerkt aan het nieuwe uitzendcomplex voor de omroep.
Het nieuwe complex, genaamd ‘DR Byen’, wordt de thuisbasis van de ruim 3500 medewerkers van de omroep, die nu nog over 12 panden in de regio Kopenhagen verspreid zitten.
Maar het complex is nog niet eens af en er dreigt nu al een financieel tekort. De bouw valt (tot nu toe) namelijk al ruim 84 miljoen euro duurder uit. Als gevolg hiervan heeft de financieel directeur van de omroep, Bent Fjord, zijn ontslag ingediend. Volgens Kenneth Plummer, algemeen directeur van de DR, is het tekort veroorzaakt door te weinig financiële controle tijdens de bouw.
Op extra financiële steun van de staat om het tekort voor de bouw op de lossen hoeft de publieke omroep echter niet rekenen. De omroep moet juist gaan bezuinigen. Toch is de DR niet van plan om in de budgetten van haar radio- en televisiediensten te gaan snijden en dus gaat de omroep het benodigde geld bij de bank lenen.
Het is niet de eerste keer dat de Deense publieke omroep financiële problemen heeft. In 2004 gaf de omroep aan 300 miljoen Kronen (ruim 40 miljoen euro) extra nodig te hebben. Maar in plaats van deze extra financiële injectie kreeg de omroep het advies om de budgetten te verlagen. Mede hierdoor is het de bedoeling dat eind dit jaar de uitzendingen van de Deense publieke radio via de lange- en korte golf wordt afgebouwd. [RS/Radio.NL]