Nederlanders kijken steeds minder televisie

Het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) heeft deze week de cijfers van het vijfjaarlijkse tijdbestedingsonderzoek van het SCP gepubliceerd. Uit de cijfers van 2005 blijkt dat de Nederlander in 2005 gemiddeld 93 minuten naar de televisie kijkt, in het jaar 2000 was dit nog 106 minuten. Dit betekent een daling van de kijktijd van 12,4 naar 10,8 uur per week, een daling van ruim 13%.

Volgens Spot, de Stichting tot Promotie en Optimalisatie van Televisiereclame, is de daling die door het SCP wordt gerapporteerd onwaarschijnlijk. De kijktijd zou nu zelfs lager zijn dan in 1990, dus uit de periode die nog voorafgaat aan de start van de commerciële televisiezenders. Bij het kijkonderzoek met de meter (nu SKO Stichting Kijkonderzoek) is sinds dat jaar een voortdurende stijging waargenomen. De metermethode is in al die jaren niet wezenlijk gewijzigd.
 
Er zijn volgens Spot redenen om aan te nemen dat de uitkomsten van het TBO zoals die nu door het SCP zijn gepubliceerd, juist niet stabiel zijn. Belangrijkste kritiekpunt is dat er maar gedurende twee weken wordt gemeten. De omstandigheden van deze twee weken kunnen enorm verschillen tussen de ene en de andere meting. Het SCP schrijft hier zelf over: “Begin oktober 2000 was erg nat en aan de koude kant. In 2005 was het weer redelijk warm en erg zonnig en droog. Voor weersgevoelige activiteiten, vooral die activiteiten die in de open lucht plaatsvinden, zou het Tijdsbestedingsonderzoek wel eens afwijkende trends kunnen laten zien.” [Radiowereld.NL]

Gerelateerde berichten