Het is afgelopen met Omroep Apeldoorn. Een ruime politieke meerderheid hield gisteravond de poot stijf toen om een verlossend voorschot werd gevraagd. Stichting Omroep Apeldoorn probeerde gisteravond de begroting voor dit jaar alsnog rond te krijgen.
Daarvoor vroeg het aan de politiek om niet alleen de gemeentelijke subsidie van dit kwartaal, maar ook vast in het voren het volgend kwartaal uit te keren. Afgelopen week leek daar nog een politieke meerderheid voor te vinden, maar gisteravond bleken uiteindelijk alleen PvdA, CDA en Gemeentebelangen bereid tot die handreiking. De andere partijen vinden net als burgemeester en wethouders dat de begroting en het reddingsplan teveel risico’s bevatten om een voorschot te geven. Bij die overweging speelt mee dat het niet de eerste keer is dat de lokale omroep in grote financiële problemen terecht is gekomen.
Door de gang van zaken is het onvermijdelijk geworden dat het huidige uitstel van betaling wordt omgezet in een faillissement, weet penningmeester A. de Kock. De zeven beroepskrachten van Omroep Apeldoorn verliezen zodoende hun baan. Daarnaast zijn enkele investeerders hun geld kwijt. Een van de schuldeisers van de omroep heeft al beslag laten leggen op de apparatuur en overige bezittingen van de stichting.
Zonnegolf
Bij het faillissement vervalt de machtiging om radio en tv uit te zenden via ether en kabel. Daardoor is ook radio De Zonnegolf die mogelijkheden kwijt. Omroep Apeldoorn was gisteravond nog wel met twee camera’s aanwezig om het doorslaggevende debat te filmen. De opnamen worden vanavond uitgezonden. Hoelang de omroep nog doorgaat met uitzenden, kon penningmeester De Kock gisteravond niet aangeven. De aanwezige medewerkers en bestuursleden van de omroep waren hevig teleurgesteld. De Kock probeert de zaak nuchter te bekijken. Volgens hem had Omroep Apeldoorn op de lange termijn kunnen blijven bestaan. Maar langzaam stokken de analyses. [Stentor/Radio.NL]