Politiek moet uitzendconflict oplossen

De brancheorganisatie voor kabelexploitanten Vecai hoopt op ingrijpen van de politiek om het conflict met de publieke omroepen op te lossen. Dat zegt directeur van Vecai Rob van Esch maandag tegenover Novum Nieuws. De publieke omroepen willen volgens Van Esch dat de kabelmaatschappijen de kosten van de uitzendrechten van programma’s betalen. Door het conflict dreigt uitzending van publieke netten via de kabel per 1 maart op te houden.

Van Esch vindt het oneerlijk dat de kabelmaatschappijen zouden moeten betalen. “De kabelexploitanten zijn slechts het ‘doorgeefluik’. Waarom zouden wij moeten betalen?” Volgens Van Esch zou het de kabelaars ‘enkele tientallen miljoenen euro’s’ kosten om de uitzendrechten te betalen. Die kosten worden doorberekend aan de klant. “Oneerlijk voor de kijker: die betaalt al met belastinggeld voor de uitzendingen. Nu betalen ze nog een keer – in feite een tweede heffing voor hetzelfde programma.” Vecai wil dat de aankoper en uitzender van de programma’s, de publieke omroep, betaalt voor de rechten.

Volgens de Vecai-directeur zou de eis van de publieke omroep een manier zijn om de bezuinigingen te ontduiken. “Althans, dat zeggen journalisten die mij hierover spraken. In plaats van efficiënter te gaan werken nu zij minder geld van de staat krijgen, moeten wij de kosten opbrengen.”

Juridische regelingen stellen de publieke omroepen echter in hun recht, stelt Vecai. De rechthebbenden van de uitzendingen komen bij de kabelexploitanten het geld opeisen. Als dat per 1 maart niet is gebeurd, trekken de eigenaren de rechten terug en gaan de publieke zenders, Nederland 1, 2 en 3, ‘op zwart’. Kabelexploitanten zijn echter bij wet verplicht de publieke netten uit te zenden. “We staan pat,” zegt Van Esch: “of we nu wel of niet uitzenden, wij worden erop afgerekend.”

De onderhandelingen zijn vastgelopen. Van Esch: “De politiek gaat over de publieke omroep. Ik hoop dat de politiek de omroepen wil aanspreken op hun standpunt. Daarvoor ga ik geen lobby beginnen. Er is nu al zoveel media-aandacht voor de zaak, dat het ook in de politiek wel goed voor het voetlicht zal komen.” [Novum/Radio.NL]

Gerelateerde berichten